Вувузела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вувузела от пластмаса

Вувузелата (на зулуски: Vuvuzela) или известен още като лепатата[1] е духов музикален инструмент, символ на южноафриканския футбол. Инструментът има формата на тръба в различни светли цветове със стандартна дължина от 65 cm, като може да достигне дължина до 1 метър и звучене като на тромпет[2].

Звукът му напомня тръбенето на слон, но е по-силен. Изработва се от пластмаса или ламарина. На стадионите звукът на хилядите вувузели се възприема като шума от рояци оси. Нивото на звука на инструмента е измерено на 127 децибела (dB). По време на футболните мачове това представлява опасно високо ниво на звуково налягане за незащитени уши. На 14 юни 2010 г. е обявен нов модел с променен мундщук, който би трябвало да намали звука с 20 dB[3]. Всеки шум, който е над 84 децибела е опасен за слуха на човека[4][5]. Заради силния шум тапите за уши са свършили покрай световното[6]. Има случаи в които вувузелата е използвана и като оръжие, а заради шума е забранена в някои германски градове[7]. Освен че може да е опасна за слуха, вувузелата се оказва опасна и за гласните струни при свиренето с нея[8].

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на името е оспорван. Някои смятат, че името идва от зулуски и означава правене на шум, но според други името произхожда от звука „ву-ву“, който инструментът произвежда.

История[редактиране | редактиране на кода]

Вувузела става популярна в Южна Африка през 1990-те години. От 2001 година започва масовото производство на вувузела от пластмаса от фирмата Masincedane Sport[9].

Вувузелата стана символ на Република Южна Африка още по време на Купата на конфедерациите през 2009 година[10] и най-използвания инструмент по време на световното[11]. Масовото използване на вувузела на стадионите в Република Южна Африка води до разгорещен спор дали да бъде разрешено използването им на световното първенство през 2010. Някои телевизионни станции, а също така и играчи, се чувстват силно притеснени от звука на вувузела и се обръщат към ФИФА с молба, ползването на вувузела на стадионите по време на световното първенство 2010 да се забрани. Противниците на вувузела смятат, че звукът му е безсистемен и пречи на треньорите и играчите да се съсредоточат, а на коментаторите да работят. Защитниците на вувузелата я считат за важна част от южноафриканската култура[12][13]. По света вувузелата се възприема различно[14].

Президентът на ФИФА – Сеп Блатер, отхвърля предложението за забраната на вувузелите в стадионите. На 18 юни 2010 г. ФИФА излиза с решение против забраната на вувузела на световното.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Åke Norborg, A handbook of musical and other sound-producing instruments from Namibia and Botswana, Stockholm, 1987, p. 362
 2. 10 things about the vuvuzela
 3. Нов тип вувузела с 20 децибела по тиха[неработеща препратка]
 4. Сешоарът уврежда слуха, архив на оригинала от 3 октомври 2015, https://web.archive.org/web/20151003184644/http://paper.standartnews.com/bg/category.php?d=2009-05-07&cat=1896, посетен на 2 юли 2010 
 5. „Когато цъфне найлонът", „Оглушаваме за ден в центъра на София"
 6. Тапите за уши в Кейптаун свършиха
 7. Млад германски запалянко използва вувузела като оръжие[неработеща препратка]
 8. Какво още може да увреди вувузелата?
 9. Vuvuzela innovator cashes in on success at WCup, архив на оригинала от 22 юни 2010, https://web.archive.org/web/20100622001244/http://g.sports.yahoo.com/soccer/world-cup/news/vuvuzela-inventor-cashes-in-on-success-at-wcup--fbintl_ap-wcup-vuvuzela.html, посетен на 2 юли 2010 
 10. Vuvuzela: a symbol of South Africa
 11. V is Vuvuzela
 12. Тръгна протест срещу вувузелата
 13. Влудяващият звук на Световното
 14. Държавите се чудят какво да правят с вувузелата

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]