Възрастен (его състояние)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Възрастен е термин от трансакционния анализ и едно от трите его състояния, постулирани от Ерик Бърн. Нарича се още неопсихика (от гръцки нео – нов и психе – психика, тоест нова психика). Бърн смята че Възрастен е „самостоятелен набор от чувства, отношения и модели на поведение, които са адаптирани към текущата действителност“[1]. Според Томас Харис Възрастния е „записване на данни, придобити и обработени чрез изследване и изпробване“[2]. Его състоянието Възрастен е противопоставено на его състояние Дете[3].

Принципно Възрастният няма структурно и функционално деление за разлика от другите Родителя и Детето, но учени като Съмъртън се опитват да направят поне функционално разделение на Фотографиращ Възрастен и Комбиниращ Възрастен[4]. Това разделение обаче не е възприето. Според Сузана Темпъл у Възрастния са налични Нормативен Родител, Обгрижващ Родител, Адаптирано Дете и Свободно Дете[5].

И тук, както при другите две его състояния, има физически и словесни белези[6]:

  • Физически белези: прям лицеизраз, непрекъснато движение на лицето, очите и тялото, премигване на окото на 3 – 4 секунди и други.
  • Словесни белези: Задаване на въпроси „Защо“, „какво“, „къде“, „кога“, „как“, кой", а също така и колко, по какъв начин, сравнително, верен, фалшив, вероятен, възможен, непознат, обективен, „аз мисля“, „аз разбирам“, „моето мнение“[7].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цитирано по Erskine, R. Ego structure, Intrapsychic Function, and Defense Mechanisms: A Commentary on Eric Berne`s Original Theoretical Concept. B: Transactional Analysis Journal, 1988/1, стр. 16
  2. Харис, Т., „Аз съм добър, ти си добър“, София, 1991, стр. 53
  3. Ирена Левкова, Жизнен сценарий и развитие на личността, изд. Фабер, 2003, стр. 25, ISBN 954-775-266-9
  4. Summerton, O., The Rainbow Specs. B: Transactional Analysis Journal, 2000/3
  5. S. Temple Functional Fluency for Educational Transactional analysis, Transactional analysis Journal, 1999
  6. Следващото описание на тези белези е взето от Харис, Т., „Аз съм добър, ти си добър“, София, 1991, стр. 103
  7. Трябва да се отбележи, че тези изрази са най-типичните, но това не означава че казани винаги еднозначно показват его състояние Възрастен. Интонацията и други белези като физическите могат да потвърдят или отрекат наличието на кое да е его състояние