Възраст на Земята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Земята, видяна от Аполо 17

Съвременните геолози определят възрастта на Земята на около 4.54 милиарда години.[1] Възрастта на Земята е определена посредством радиоактивно датиране на материал от метеорити [2]. Тяхната възраст отговаря на възрастта на най-старите открити земни и лунни проби.

В миналото възрастта на Земята е била определяна или чрез пресмятане на времето от създаването според религиозните текстове, или чрез философска интерпретация на геоложки белези, най-вече от древногръцките философи Теофраст и Ксенофан. Поддръжниците на идеята за млада Земя, основавайки се на интерпретация на Библията, вярват, че Земята е била създадена не по-късно от 4004 г. пр.н.е. Същевременно хиндуистите вярват, че Вселената трае милиарди години, преди да бъде разрушена и отново изградена в един затворен и безкраен цикъл.

След научната революция и откриването на радиоактивното датиране, измерванията на количеството олово в богати на уран минерали показват, че пробите са на възраст над 1 милиард години. [3] Най-старите минерали, анализирани до днес — малки кристали на минерала циркон от Джак Хилс в Западна Австралия — са на възраст най-малко 4.404 милиарда години.[4] Сравнявайки масата и яркостта на Слънцето с тези на останалите звезди може също да се заключи, че Слънчевата система не може да е много по-стара от тези скали. Богатите на калций и алуминий включения — най-старите познати съставки на метеоритите, образувани едновременно с образуването на слънчевата система, са на възраст 4.567 милиарда години [5]. Това е възрастта на слънчевата система и същевременно горна граница за възрастта на Земята. Приема се, че натрупването на маса при Земята започва скоро след образуването на включенията от калций и алуминий и на метеоритите. Понеже понастоящем точното време на образуване на Земята не е известно, а моделните резултати имат разлика от няколко милиона до сто милиона години, то абсолютно точната възраст на Земята е трудно да бъде определена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Age of the Earth. // U.S. Geological Survey, 1997. Посетен на 2006-01-10.
  2. Patterson, C., 1956, Age of meteorites and the earth: Geochimica et Cosmochimica Acta 10: 230-237.
  3. Boltwood, B.B., 1907, On the ultimate disintegration products of the radio-active elements. Part II. The disintegration products of uranium: American Journal of Science 23: 77-88.
  4. Wilde S.A., Valley J.W., Peck W.H. and Graham C.M., 2001, Evidence from detrital zircons for the existence of continental crust and oceans on the Earth 4.4 Gyr ago. Nature 409: 175-178.
  5. Wilde S.A., Valley J.W., Peck W.H. and Graham C.M., 2001, Evidence from detrital zircons for the existence of continental crust and oceans on the Earth 4.4 Gyr ago. Nature 409: 175-178.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Age of the Earth“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.