Възраст на Земята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Земята, видяна от Аполо 17

Възрастта на Земята според съвременните геолози е около 4,54 милиарда години, с точност ± 0,05 милиарда.[1] Възрастта на Земята е определена посредством радиоактивно датиране на материал от метеорити [2]. Тяхната възраст отговаря на възрастта на най-старите открити земни и лунни проби.

В миналото възрастта на Земята е била определяна или чрез пресмятане на времето от създаването според религиозните текстове, или чрез философска интерпретация на геоложки белези, най-вече от древногръцките философи Теофраст и Ксенофан. Поддръжниците на идеята за млада Земя, основавайки се на интерпретация на Библията, вярват, че Земята е била създадена не по-късно от 4004 г. пр.н.е. Същевременно хиндуистите вярват, че Вселената трае милиарди години, преди да бъде разрушена и отново изградена в един затворен и безкраен цикъл.

След научната революция и откриването на радиоактивното датиране, измерванията на количеството олово в богати на уран минерали показват, че пробите са на възраст над 1 милиард години. [3] Най-старите минерали, анализирани до днес – малки кристали на минерала циркон от Джак Хилс в Западна Австралия – са на възраст най-малко 4.404 милиарда години.[4] Сравнявайки масата и яркостта на Слънцето с тези на останалите звезди може също да се заключи, че Слънчевата система не може да е много по-стара от тези скали. Богатите на калций и алуминий включения – най-старите познати съставки на метеоритите, образувани едновременно с образуването на слънчевата система, са на възраст 4.567 милиарда години. Това датиране става възможно след услията положени от геолога Клер Патерсън, който пръв използва метеоритите като средство за определяне възрастта на планетата Земя. [5]. Това е възрастта на слънчевата система и същевременно горна граница за възрастта на Земята. Приема се, че натрупването на маса при Земята започва скоро след образуването на включенията от калций и алуминий и на метеоритите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Age of the Earth // U.S. Geological Survey, 1997. Посетен на 10 януари 2006.
  2. Patterson, C., 1956, Age of meteorites and the earth: Geochimica et Cosmochimica Acta 10: 230 – 237.
  3. Boltwood, B.B., 1907, On the ultimate disintegration products of the radio-active elements. Part II. The disintegration products of uranium: American Journal of Science 23: 77 – 88.
  4. Wilde S.A., Valley J.W., Peck W.H. and Graham C.M., 2001, Evidence from detrital zircons for the existence of continental crust and oceans on the Earth 4.4 Gyr ago. Nature 409: 175 – 178.
  5. Wilde S.A., Valley J.W., Peck W.H. and Graham C.M., 2001, Evidence from detrital zircons for the existence of continental crust and oceans on the Earth 4.4 Gyr ago. Nature 409: 175 – 178.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Age of the Earth в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​