Вълко Вълкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вълко Вълкович
Роден
1873 г.
Починал
1901 г. (28 г.)
Националност българин
Активен период 18981901 г.
Стил сецесион

Вълко Вълкович е български архитект с твърде кратка кариера. Проектирал две сгради в Пловдив като е използвал елементи на сецесион за декорирането им.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вълко Александров Вълкович е роден през 1873 г. в Пловдив в семейството на военен лекар. Баща му д-р Александър Вълкович Чалъков е завършил Военномедицинско училище в Цариград през 1866 г. и е един от първите лекари в Пловдив. Негов чичо е д-р Георги Вълкович – директор (министър) на земеделието и търговията в правителството на Източна Румелия. Вълко завършва архитектура в Париж, Франция в края на XIX век и той се завръща в Пловдив през 1898 г.[1]

Сградата на Френския девически колеж „Св. Йосиф” е една от неговите творби. В същност това е първият мащабен проект на арх. Георги Фингов съвместно с Вълкович. Към колежа, заемащ почти цял квартал между четири улици, има едноименен католически храм „Св. Йосиф”, построен по същото време.

Архитект Вълко Вълкович получава награда в конкурса за проектиране на сграда на Национален музей на Българското възраждане. Това го прави известен и той получава предложение да проектира къщата на Деньо Манев – бъдещ кмет на Пловдив. Проектът е готов през април 1900 г., а къщата е построена скоро след това.[2] Къщата е обявена за паметник на културата.[1]

Двата проекта на Вълкович – френският девически колеж и тази фамилна къща – всъщност си приличат по дизайна. Те са в стил сецесион с лизени – елементите на ъглите на сградата и обрамчване на прозорците.

Арх. Вълкович умира от болест през 1901 г.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

В Пловдив
  • Френски девически колеж „Св. Йосиф“, днес е един от учебните корпуси на Техническия университет в Пловдив, ул. „Цанко Дюстабанов“ 8 (1899)
  • Къщата на Деньо Манев, ул. Лейди Странгфорд – кръстовището с ул. Божидар Здравков (1900)
Сграда на френския колеж, днес се използва от Филиала на Техническия университет

Източници[редактиране | редактиране на кода]