Вълнолом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вълнолом на Портландското пристанище.

Вълнолом или вълнорез или брейкуотър (устар. от на английски: breakwater[1]) – хидротехническо съоръжение на водаморе, езеро, водохранилище или река), предназначено за защита на бреговата линия или акваторията на пристанище от вълни, течения лед и наноси. Основната разлика спрямо мола е, че за разлика от него не се допира до брега[2][3].

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Има следните типове вълноломи: гравитационен тип, наколни (пилонни), плаващи, хидравлични, пневматични, заградителни (обкръжени от водното пространство) и брегозащитни (разположени непосредствено до брега).

Вълноломите от гравитационен тип се делят на насипни, във вид на вертикална стена и смесени. Всеки вид може да се построи по няколко начина. Например, вълноломите от тип вертикална стена могат да се направят от затворени кухини с голям диаметър, масиви от бетонни или стоманобетонни елементи. Те от своя страна могат да бъдат изградени от блокове с различна форма. Съществуват стотици схеми на компоновка, като всяка от тях има различен тип последователност и специфика на изграждане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Брекватер // Военная энциклопедия: в 18 т. / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.: Т-во И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  2. Энциклопедия „Техника“. – М.: Росмэн. 2006 на Glossary.ru // Архивиран от оригинала на 2014-07-14. Посетен на 2015-06-04.
  3. Техническая энциклопедия (1927)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Волнолом // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. – Третье изд. – М.: Советская энциклопедия, 1969 – 1978.
  • Волнолом // Военная энциклопедия: в 18 т. / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.: Т-во И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  • Тимонов В. Е. Волнорез // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Волнолом“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​