Направо към съдържанието

Мол (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на мол.

Пристанище Крим
Пристанище „Крим“ на Керченския проток, 2004 г. Моловете, обкръжаващи акваторията на пристанището го пазят от вълните и леда.

Мол (на италиански: molo, от латински: mōlēs – голям насип, скала; на англ.: mole) е хидротехническо съоръжение за защита на акваторията на пристанище от вълнение, свързано в единия си край с брега. На мола от защитената му страна могат да бъдат обособени места за заставане на кораби (кейове) и разположени товаро-разтоварни съоръжения като кранове и др.[1]

В българския език думите мол, буна и вълнолом са близки по значение синоними.[2] По-често се използват думите вълнолом и буна, като буна се нарича по-малък по размери мол (вълнолом). В последните години думата мол се употребява изключително като название на търговски център и много рядко за обозначаване на хидротехническо съоръжение.

Ако трябва да се направи уточнение за вълнолом, то е че вълноломът има предимно брегозащитна функция и може да бъде отделен от брега, например да бъде построен успоредно на брега на някакво разстояние. В английския език думите mole и breakwater са с обособени значения, докато в българския език се ползва предимно думата вълнолом.

В пристанища, които са разположени на открит морски бряг, се строят два сходящи или паралелни мола. Ако пристанището е разположено в залив, бреговете на който частично пазят акваторията от вятър и вълни, обикновено има само един мол. Такива пристанища в България са Варненското и Бургаското. Основните съоръжения там за защита от морето се наричат вълноломи. От защитената им страна има обособени яхтени пристанища и кейови места за малки кораби.

В България са известни няколкото малки мола, наречени буни, построени през 1980-те години северно от гр. Варна.[2] Освен за брегозащитни функции, някои от буните там се ползват и за заставане на малки лодки.

Конструкцията и типа на мола основно се определя от хидрологическия режим и геологическите условия на района, където е разположено пристанището.

Главния вълнолом на Пристанище Варна - 1910 г.
По време на строежа на главния вълнолом на Пристанище Варна. Началото на XX век. Източник: Държавна агенция „Архиви“.

Има следните видове молове:

  • насипен тип, построен от натрупани камъни или бетонни блокове (в България бетонните блокове са известни като тетраподи[2] и тетраедри);
  • вертикален тип във вид на стени, направени от каменна зидария, или стоманобетон; с каменна зидария са изградени Варненският и Бургаският вълнолом.
  • комбиниран тип (съчетание от първите два типа).

На най-издадената част от мола в морето често се поставят навигационни знаци и светлини.

Известни молове по света

[редактиране | редактиране на кода]

Най-старият известен мол в света е в Уади ал-Джарф (англ.: Wadi al-Jarf, араб.: وادي الجرف), древен египетски пристанищен комплекс на Червено море, на около 120 км южно от Суец, построен ок. 2500 пр.н.е. по времето на фараона Хеопс.[3]

Забележителен в древността е бил Хептастадият (англ.: Heptastadium, гр.: Ὲπταστάδιον, в превод - седем стадия), огромен насип, построен през 3-ти век пр. н. е. в град Александрия, Египет, свързвайки града с остров Фарос, на който остров се намирал Александрийският фар.[4] От двете страни на така създалия се полуостров са се оформили две пристанища. В зависимост от това, от коя страна е духал вятърът и са идвали вълните, древните жители на Александрия са използвали по-защитения залив за пристанище. Смята се също, че Хептастадият е служил като акведукт по времето, когато остров Фарос е бил обитаван. Геофизичните изследвания показват, че той е бил част от пътната мрежа на древния град. Затлачването през вековете довежда до изчезването на бившата дига под няколко метра натрупана тиня и почва. Сега на това място е построена част от съвременния град Александрия.

Венецианският Мол
Венецианският Мол

Построен по-скоро като кейова стена, отколкото като вълнолом, той също се нарича мол (ит,: Molo di Venezia).

  1. Великова, Галина. Българско-английски морски речник. Варна, Стено, 2006. ISBN 978-954-449-272-4. с. 247.
  2. а б в Дачев, Велико. Генезис и еволюция на централния плаж на град Варна (pdf) // Трудове на Института по океанология Т. 4. Институт по океанология, БАН, 2003. с. 76. Построеният при някогашния нос Варна главен мол, известен повече като варненския вълнолом, се явява непреодолима преграда за носения пясъчен материал от Евксиноградския наносен поток.
  3. Carlo Davis. Wadi El Jarf Site Reveals Oldest Harbor, Papyri Ever Found In Egypt // Apr 18, 2013. Посетен на 2024-08-24. (на английски)
  4. Arthur de Graauw. Alexandria Magnus Portus // Ancient Ports - Ports Antiques. Посетен на 2024-08-24. (на английски)