Мол (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на мол.

Пристанище „Крим“ на Керченския проток, 2004 г. Моловете, обкръжаващи акваторията на пристанището го пазят от вълните и леда. Такива вълнорези има и Пристанище „Кавказ“

Мол (на италиански: molo от на латински: moles – маса, насип) – хидротехническо заградително съоръжение за защита на акваторията на пристанище от вълнение, допиращо се в единия си край с брега. Вълноломът, за разлика от мола, не се допира до брега[1][2].

Едновременно мола може да служи за разполагане на него на кейове и товаро-разтоварни устройства.

В пристанища, които са разположени на открит бряг, се строят два сходящи или паралелни мола с врати между тях (двойни молове). Ако пристанището е разположено на залив, бреговете на който частично го пазят акваторията от вятър и вълни, обикновено имат само един мол. Конструкцията и типа на мола основно се определя от хидрологическия режим и геологическите условия на района, където е разположено пристанището.

Има следните видове молове:

  • насипен тип, строен от натрупани камъни или бетонни масиви;
  • вертикален тип във вид на стени, направени от каменна зидария, бетонни или стоманобетонни масиви;
  • комбиниран тип (съчетание от първите два типа).

Главната (най-вътре вдадената в морето) част на мола се прави на 1 – 1,5 m по-висока от останалата, като на нея се поставят сигнални огньове или маяк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мол“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.