Върнър Виндж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Върнър Виндж
Vernor Vinge.jpg
Върнър Виндж на конференцията Computers, Freedom and Privacy Conference (CFP) 2006
Роден 2 октомври 1944 г. (71 г.)
Професия писател, професор по математика
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1966-
Жанр научна фантастика
Награди Хюго
Върнър Виндж в Общомедия

Върнър Виндж - Върнър Стивън Виндж - (на английски: Vernor Steffen Vinge) е американски професор по математика и компютърни науки, писател на научна фантастика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр. Уакеша, Уисконсин.

Завършил е щатския университет в Мичиган (Michigan State University).

Понастоящем е професор в оставка по математика и компютърни науки от университета на Сан Диего (San Diego State University).

През 70-те на 20-ти век се жени за Джоан Д. Виндж, призната американска НФ-писателка известна у нас с романа "Снежната кралица".

За широкия читателски кръг автора остава в сянката на съпругата си, но критиците го признават като много "по-сериозен" писател. Първата му НФ-публикация е разказа "Разделенност" (издаден в "New Worlds", 1965). Най-добрите разкази на Виндж са събрани в сборниците "Истински имена и други опасности" (1987) и "Опасности... и други перспективи" (1988).

Първият му роман е "Света на Грим" (1969) е ярка космическа опера с "хуманистична" насоченост.

Вторият му роман "Заядливеца" (1976) се докосва до конфликта на личността надарена с необикновени психически способности и нейното обкръжение. През средата на 80-те години на 20-ти век Виндж издава още 2 романа от поредицата "Реално време" - "Война на света" (1984) и "Изгубен в реалното време" (1986), след което отново замлъква за 5 години. През 1991 г. публикува романа "Огън в дълбината" (печели с него "Хуго" и е номиниран за "Небюла" през 1992 г.). Книгата получава отлични оценки от колегите по перо в това направление Грег Беър и Дейвид Брин, и става по същество една от най-ярките в жанра "галактическия епос" от 90-те години. С тази своя творба Върнър Виндж застава редом с признатия класик в този жанр - Дан Симънс.

В рамките на тридесет години, ние ще имаме технологичните средства, за да създадем свръхчовешки интелект. Малко след това, ерата на човека ще свърши.

— Върнър Виндж

Библиография на български език[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]