Върнър Виндж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Върнър Виндж
Върнър Виндж на конференцията Computers, Freedom and Privacy Conference (CFP) 2006
Върнър Виндж на конференцията Computers, Freedom and Privacy Conference (CFP) 2006
Роден2 октомври 1944 г. (79 г.)
Професияписател, професор по математика
Националност САЩ
Активен период1966-
Жанрнаучна фантастика
НаградиХюго
СъпругаДжоан Д. Виндж (1972-1976)
Върнър Виндж в Общомедия

Върнър Виндж (на английски: Vernor Steffen Vinge) е американски професор по математика и компютърни науки, и писател на научна фантастика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Върнър Стивън Виндж е роден на 2 октомври 1944 г. в гр. Уакеша, Уисконсин. Завършва щатския университет в Мичиган.

Работи като професор по математика и компютърни науки от университета на Сан Диего.

През 70-те на 20 век се жени за Джоан Д. Виндж, призната американска НФ-писателка известна в България с романа „Снежната кралица“.

За широкия читателски кръг автора остава в сянката на съпругата си, но критиците го признават като много „по-сериозен“ писател. Първата му НФ-публикация е разказа „Разделеност“ (издаден в „New Worlds“, 1965). Най-добрите разкази на Виндж са събрани в сборниците „Истински имена и други опасности“ (1987) и „Опасности... и други перспективи“ (1988).

Първият му роман е „Света на Грим“ (1969) е ярка космическа опера с „хуманистична“ насоченост.

Вторият му роман „Заядливеца“ (1976) се докосва до конфликта на личността надарена с необикновени психически способности и нейното обкръжение. През средата на 80-те години на 20 век Виндж издава още 2 романа от поредицата „Реално време“ – „Война на света“ (1984) и „Изгубен в реалното време“ (1986), след което отново замлъква за 5 години. През 1991 г. публикува романа „Огън в дълбината“ (печели с него „Хюго“ и е номиниран за „Небюла“ през 1992 г.). Книгата получава отлични оценки от колегите по перо в това направление Грег Беър и Дейвид Брин, и става по същество една от най-ярките в жанра „галактическия епос“ от 90-те години. С тази своя творба Върнър Виндж застава редом с признатия класик в този жанр – Дан Симънс.

В рамките на тридесет години, ние ще имаме технологичните средства, за да създадем свръхчовешки интелект. Малко след това, ерата на човека ще свърши.

Върнър Виндж

Библиография на български език[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]