Вяра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вяра(Armani) от Мино де Фиезоле

Вярата е пълно упование или доверие в един човек, предмет или е неосновано убеждение. Тя може да се отнася към определена система от религиозни убеждения[1]. Понятието "вяра" има множество конотации и се използва по различни начини, често в зависимост от контекста.

В християнството[редактиране | редактиране на кода]

Вярата според християнството [2] "е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждения за неща, които не се виждат."

Вярата е това нещо, чрез което хората, като част от материалния свят, разбират Бога, който Е в една по-висша действителност - духовната.

Според Библията и всички монотеистични духовни книги, духовната действителност има пряка видимост и достъп до материалната. Докато за да може материалната действителност (или неин представител) да разбере какво се случва в духовната действителност, може да стане само и единствено чрез вярата. 11:1 А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат. 1:6 А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят

5 Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде.

1:6 Но да проси с вяра без да се съмнява ни най-малко; защото, който се съмнява прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете

13 Защото съдът е немилостив към този, който не е показал милост. Милостта тържествува над съда.

2:14 Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси? 2:17 Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва.

В индуизма и будизма[редактиране | редактиране на кода]

В индуизма думата за вяра е Śraddhā и има значението на непоколебима вяра и чистота на мисълта.

В будизма (пали: Saddhā, санскрит: Śraddhā) вярата е съществен елемент от ученията на Буда, тя представлява:

  • убеждението, че нещо е
  • решителността и решимостта за постигането на духовните цели
  • и чувството за радост от предните две.

Във философията[редактиране | редактиране на кода]

Епистемологично, когато става дума за вярване в идеи, в нещо, това е приемането

Вяра в идеи и идеологии[редактиране | редактиране на кода]

Например "вяра в светлото комунистическо бъдеще". [3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  1. Faith - Define Faith". Dictionary.com.
  2. Евр. 11:1-6 Библия, Превод на Българското библейско дружество (ББД) от 2005 г., Нов завет, книга Послание на ап. Павел към Евреите, глава 11, стих 1
  3. Пламен Антов, Гарванът, или как да се самоизключиш от системата: Костантин Павлов в контекста на един политически дебат, ЛитерНет, 15 април 2010, 4 (125)