В сянка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
В сянка
Ve stínu
РежисьориДавид Ондржичек
ПродуцентиЕхуд Блайберг
Криштоф Муха
Давид Ондржичек
СценаристиМарек Епщайн
Миша Вотруба
Давид Ондржичек
В ролитеИван Троян
Себастиан Кох
Соня Норисова
МузикаЯн Мухов
Михал Новински
ОператорАдам Сикора
МонтажМихал Лански
Филмово студиоLucky Man Films
Bleiberg Entertainment
ЖанрКриминален трилър
Премиера13 септември 2012 г.
Времетраене106 минути
Страна Чехия
 САЩ
ЕзикЧешки
Бюджет70 млн. крони
Външни препратки
IMDb Allmovie

„В сянка“ (на чешки: Ve stínu) е чешко-американски филм от 2012 година, криминален трилър на режисьора Давид Ондржичек по негов сценарий в съавторство с Марек Епщайн и Миша Вотруба.

В центъра на сюжета е следовател в Чехословакия от 1953 година, разследващ обир, който политическата полиция, подпомагана от бивш нацистки офицер, се опитва да използва за унищожаването на еврейска благотворителна организация. Главните роли се изпълняват от Иван Троян, Себастиан Кох, Соня Норисова.

„В сянка“ получава 9 награди „Чешки лъв“, включително за най-добър филм и за режисура.

Филмът е преведен на руски (преводачи Диана Шведова и Андрей Ефремов) и показан на Дните на словашкото кино в Москва през 2014 г. и на Фестивала на европейското кино в Калининград.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата In the Shadow (2012 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​