Габриела Гифърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Габриела Гифърдс
Gabrielle Giffords
американски политик

Родена

Религия Юдаизъм
Партия Демократическа партия
Семейство
Съпруг Марк Кели (2007)

Подпис Gabrielle Giffords signature 2009.png
Уебсайт giffords.house.gov
Габриела Гифърдс в Общомедия

Габриела Гифърдс (на английски: Gabrielle Giffords) е американска политичка, членка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Гифърдс е от Демократическата партия и е третата жена в историята на Аризона избирана за член на Конгреса на САЩ и първата жена от еврейски произход от щата избирана в Конгреса (с 54% подкрепа).[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Тусон, Аризона. Завършва университета „Корнел“ и колежа „Скрипс“ в Калифорния. От 2001 година до 2003 година е член на Камарата на представителите, а след това (2003 – 2005) е сенатор от Аризона. Омъжена е за американския астронавт Марк Кели, от 2007 година.

Два пъти (2006, 2008) е избирана за член на Камарата на представителите, а през 2010 г. е избрана за трети път. Критикувана от консервативните политици за позицията си относно реформата в здравеопазването и образованието. Член е на комисията по въоръжените сили, по външната политика и по наука и технологии на Конгреса на САЩ.

Покушението в Тусон[редактиране | редактиране на кода]

На 8 януари 2010 година е тежко простреляна от 22-годишния Джаред Лий Локнър в главата с 22 mm пистолет „Глок“ по време на обществено събрание в родния си град Тусон в Аризона. При стрелбата са застреляни 6 души, още 12 са ранени, като между убитите е и федералният съдия Джон Рол.

Първоначалната информация е, че Гифърдс е загинала, впоследствие – че е тежко ранена и в критично състояние. На 9 януари е съобщено, че е дошла в съзнание.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]