Газела на Грант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Газела на Грант
♂ Газела на Грант
Газела на Грант
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
клон:Еутерии (Eutheria)
клон:Scrotifera
клон:Pan-Euungulata
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
триб:Antilopini
род:Nanger
вид:Газела на Грант (N. granti)
Научно наименование
Alexander, 1872
Разпространение
Газела на Грант в Общомедия
[ редактиране ]

Газелата на Грант (Gazella granti) е вид газела от семейство Кухороги (Bovidae). Мъжката газела на Грант отбранява дръзко територия, обхващаща от 500 m до 2 km в диаметър, където живее неговият харем. Той напада веднага всеки мъжки, който е влязъл в неговия периметър. Двете газели в продължение на 10-20 минути блъскат челата си и рогата им се заплитат, като понякога дори е трудно да се освободят.[2]

Малкото на газелата на Грант е в състояние да се изправи на крака 20 минути след раждането. 40 минути по-късно то напуска мястото, където е видяло бял свят, и се скрива в тревата, а майката го следва, за да го накърми незабавно.

Как да ги разпознаем? От 73 вида антилопи, населяващи Африка, 11 се наричат газели.

Те не са най-дребните видове, но поразяват с хармонията на пропорциите си, с естествената си елегантност, както и с оцветяването на тялото: отгоре в ръждиво, а отдолу — в бяло. Характерните белези, които ни помагат да различим тези животни, се отнасят най-вече до ръста, формата и дължината на рогата, а освен това се наблюдават и няколко тъмни или светли обозначения по козината.

Разпространението им също ни помага да ги различим. Газелата на Грант се среща в Сомалия, Етиопия, Кения, в Северна Танзания и в Уганда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nanger granti (Alexander, 1872). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. IUCN SSC Antelope Specialist Group 2008. Nanger granti. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.1