Газела на Грант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Газела на Грант
Grant's Gazelle taxobox.jpg
Grant's-gazelle.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
род: Gazella Газели
вид: G. granti Газела на Грант
Научно наименование
Уикивидове Nanger granti
?, 1872[2][3][4]
Синоними
  • Nanger granti (Brooke, 1872)
газела на Грант в Общомедия

Газелата на Грант (Gazella granti) е вид газела от семейство Кухороги (Bovidae). Мъжката газела на Грант отбранява дръзко територия, обхващаща от 500 m до 2 km в диаметър, където живее неговият харем. Той напада веднага всеки мъжки, който е влязъл в неговия периметър. Двете газели в продължение на 10-20 минути блъскат челата си и рогата им се заплитат, като понякога дори е трудно да се освободят.

Малкото на газелата на Грант е в състояние да се изправи на крака 20 минути след раждането. 40 минути по-късно то напуска мястото, където е видяло бял свят, и се скрива в тревата, а майката го следва, за да го накърми незабавно.

Как да ги разпознаем? От 73 вида антилопи, населяващи Африка, 11 се наричат газели.

Те не са най-дребните видове, но поразяват с хармонията на пропорциите си, с естествената си елегантност, както и с оцветяването на тялото: отгоре в ръждиво, а отдолу — в бяло. Характерните белези, които ни помагат да различим тези животни, се отнасят най-вече до ръста, формата и дължината на рогата, а освен това се наблюдават и няколко тъмни или светли обозначения по козината.

Разпространението им също ни помага да ги различим.Газелата на Грант се среща в Сомалия, Етиопия, Кения, в Северна Танзания и в Уганда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group 2008. Nanger granti. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.1
  2. внесено от: Уикивидове
  3. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 21 декември 2012, дата на проверка: 19 септември 2013