Гази Евренос бей джамия (Костур)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гази Евренос бей джамия
Gazi Evrenos Bey Camii
Карта Местоположение
Вид на храмаджамия
Страна Гърция
Населено мястоКостур
Религиясунитски ислям
ИзгражданеXIV век
Статутразрушена в 1927 г.

Гази Евренос бей джамия (на гръцки: Γαζή Εβρεν Τζαμί; на турски: Gazi Evrenos Bey Camii) или Гула джамия (Γουλά Τζαμί) е бивша джамия в западномакедонския град Костур, Гърция.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Джамията е била разположена на най-високата точна на града - върха на скалистия рид. Тя е най-старата града и е построена в чест на Евренос бей, завоювал Костур през 80-те години на XIV век.[1][2] Построена е на мястото на съществуваща трикорабна базилика, за което свидетелстват откритията, открити по време на разрушаването на храма,[1] Храмът е разрушен в 1926[1] или в 1927 година, за да се построи резервоар за вода. Днес площадът се казва „Дексамени“, тоест Резервоар и на него са разположени Византийският музей и хотел „Ксения дю Лак“.[2] на съвременния резервоар на мястото на джамията, която е била разрушена през 1926 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Τα θρησκευτικά οθωμανικά κτίρια // Ιστορικά Καστοριάς, 24 Νοεμβρίου 2010. Посетен на 8 февруари 2021 г. (на гръцки)
  2. а б в Τα εμβληματικά “Ξενία” και το Ξενία «du Lac» της Καστοριάς [Μέρος 1ο] (του Πέτρου Μάνου) // Fouit.gr, 23 Δεκεμβρίου 2018. Посетен на 8 февруари 2021 г. (на гръцки)