Галеацо Чано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Галеацо Чано
италиански политик
Галеацо Чано 
Роден: 18 март 1903 г.
Починал: 11 януари 1944 г. (40 г.)

Галеацо Чано, граф ди Кортелацо, е роден в град Ливорно на 18 март 1903 г.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Той е единственият син на Констанцо Чано, капитан на боен кораб през Първата световна война. Галеацо завършва право в Римския университет през 1925 г., а през университетските си години, които съвпадат с първия период на фашизма, работи като театрален и художествен критик в един римски всекидневник. По това време Чано възприема твърде критично отношение към проявите на фашистката партия, на която баща му е бил един от стълбовете. Като студент той отказва да се запише в студентските фашистки спопове.

В отряда на фашистите[редактиране | редактиране на кода]

Веднага след завършване на висшето си образование той постъпва на дипломатическа служба. Първите пет години служи в Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Пекин и Ватикана. Тогава се оженва за дъщерята на Бенито Мусолини (Дуче) - Еда Мусолини. Едновременно с това той се записва в партията и става разпален фашист.

Започва бързото издигане на Чано.След като служи кратко в Шанхай, през 1932 г. е повишен и става пълномощен министър в Китай. През 1933 г. той се връща в Италия и получава назначение като член на италианската делегация в Лондонската стопанска конференция през м. юни 1933 г., а веднага след това става шеф на фашистката Дирекция на печата. През 1935 г. той е вече министър на пропагандата и печата. Скоро след това Чано е назначен за член на Големия фашистки съвет.

По време на Итало-етиопската война той е авиатор в Абисиния и срещу беззащитното черно население той отбелязва няколко бойни подвизи. Вестниците надуват успехите му. И след като вече е зет на Мусолини, на 33-годишна възраст той става министър на външните работи на Италия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Дневникът на граф Чано. Издателска къща „Херодот“. 1992 г.