Галерия Валерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Галерия Валерия (починала 315) е дъщеря на римския император Диоклециан и съпруга на неговия съимператор Галерий.

Родена с името Валерия като дете на Диоклециан и Приска, тя се омъжва за Галерий през 293, когато нейният баща го избира за съимператор. Този брак, несъмнено организиран, за да скрепи връзката между двамата императори, принуждава Галерий да се разведе с първата си съпруга, Валерия Максимила.

Галерия изпитва симпатия към християните, докато Галерий ги преследва.

На Галерия е дадена титла августа и Mater Castrorum през ноември 308. Тъй като тя не ражда никакви деца на Галерий, Галерия осиновява нелегитимния син на своя съпруг, Кандидиан, като свой.

Когато Галерий умира през 311, Лициний става император и е поверен на грижите на Валерия и нейната майка Приска. Двете жени обаче бягат от Лициний при Максимин Дая, чиято дъщеря е сгодена за Кандидиан. След кратко време Валерия отказва предложението за брак на Максимин, който я арестува и я изпраща в затвор в Сирия, конфискувайки нейната собственост. Със смъртта на Максимин, Лициний заповядва смъртна присъда за Валерия, която бяга, криейки се в продължение на година, докато не бива открита в Солун; тя е хваната от тълпата, обезглавена е на централния площад на града, а тялото ѝ е хвърлено в морето. Провъгласена е за светица заедно с майка си от църквата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Galeria Valeria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.