Гедеон Рихтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гедеон Рихтер
Richter Gedeon
унгарски фармаколог

Роден
Починал
Будапеща, Унгария

Образование Будапещенски университет
Научна дейност
Област Фармакология
Гедеон Рихтер в Общомедия

Гедеон Рихтер (на унгарски: Richter Gedeon) (1872 – 1944) е унгарски фармацевт и предприемач, основател на Химични заводи „Гедеон Рихтер“ АД и на унгарската фармацевтична индустрия.

През 2010 г. Унгарската асоциация на мениджърите (MOSZ) удостоява посмъртно Гедеон Рихтер с първата по рода си титла „Бизнесмен на историята“ за неговото историческо, социално и икономическо влияние. [1]

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Гедеон Рихтер е роден на 23 септември 1872 г. в Ечед, Унгария, в семейство на еврейски търговци на зърнени култури.

Получава диплома по фармация в Университета в Будапеща през 1895 г.

По време на работата си в Западна Европа изучава най-модерната за времето си технология за производство на лекарства и най-новия начин за лечение – органотерапия (лечение с животински органи), който по онова време е все още неизвестен в Унгария. Решава да развива това лечение и в Унгария.

Връщайки се в страната, купува аптека „Орел“ в Будапеща през 1901 г. (която все още е притежание на „Гедеон Рихтер“ АД) с парите от наследството си. Създава лаборатория за производство на биологични суровини и лаборатория за химични изследвания, в която се произвеждат и продават неговите органотерапевтични продукти.

Неговият първи продукт – Tonogen Suprarenale инжекция, съдържа адреналин, изолиран от надбъбречна жлеза, е произведен от „Гедеон Рихтер“ 1 г., след като е открит в Япония. Той се произвежда от „Гедеон Рихтер“ АД, но вече по синтетичен път.

Нарастващото търсене на неговите лекарства налага откриването на фабрика. С основаването на производствена фабрика в Кьобаня, Будапеща (понастоящем централата на „Гедеон Рихтер“ АД се намира там) през 1907 г. фармацевтът Г. Рихтер поставя началото на фармацевтичната индустрия в Унгария. Той патентова производствените процеси и продуктите си, като до смъртта му предприятието получава 86 патента.

Фабриката започва да произвежда фитохимични и синтетични продукти: през 1910 г. се появяват Hyperol и Kalmopyrin, които се произвеждат и до днес. През 1920-те години Г. Рихтер започва изграждането на глобална търговска мрежа с цел разпространението на продуктите из целия свят.

През 1928 г. Гедеон Рихтер е удостоен с титлата „главен съветник на правителството“.

Развитието на компанията е спряно по време на Втората световна война. Заради еврейския си произход Г. Рихтер е принуден да се оттегли от позицията си на председател на Съвета на директорите през 1942 г. ((в съответствие с антиеврейските закони)) и неговото назначение е прекратено. Той има възможността да избяга в чужбина, но притеснен за бъдещето на компанията, остава в страната. През 1944 г. дейността на компанията е прекратена.

Заловен е от ескадрон на нацистката „Партия на кръстосаните стрели“ на 30 декември 1944 г. Застрелян е и тялото му, което така и не е открито, е изхвърлено в река Дунав.

Забележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Takács János, Bogsch Erik, Dr. Kozma Miklós, Babarczy Balázs, Rasztik Tibor, Pillich Lajos, Chladek István: Historical businessmen: Gedeon Richter, Budapest, 2010, p.1

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Dr. Csontos Jolán, Dr. Fekete György, Kováts Tibor, Dr. Lőw Miklós, Pillich Lajos, Dr. Takács István: A Richter Gedeon Rt. 100 éves története, Budapest, Medicina, 2001, p. 14 – 59, ISBN 963-242-758-0
  • Takács János, Bogsch Erik, Dr. Kozma Miklós, Babarczy Balázs, Rasztik Tibor, Pillich Lajos, Chladek István: Historical businessmen: Gedeon Richter, Budapest, 2010, p. 1, 20 – 34