Адреналин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Структурна формула на адреналина.

Aдреналинът представлява хормон и невротрансмитер. Той се произвежда в клетките на надбъбречната медул (сърцевина), както и в някои неврони на централната нервна система. Химически, адреналинът спада от групата на моноамините, наречени катехоламини. Синтезира се от аминокиселините: фенилаланин и тирозин. Нарича се още хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации синтезата на адреналин се усилва значително.

Екстракти от надбъбречната жлеза за първи път са проучени от полския физиолог Napoleon Cybulski през 1895. През 1901 г. японският химик Jokichi Takamine успешно изолира и пречиства хормона от надбъбречните жлези на овце и говеда. Епинефринът, който представлява синтетично създаден адреналин, за първи път е синтезиран в лаборатория от Фридрих Столц и Хенри Драйсдейл Dakin през 1904 г.

Значително количество адреналин се отделя при различни стресови ситуации например: страх, гняв, опасност, усилено физическо натоварване и др. Основната роля на адреналина е да подготви организма за справяне с възникналата ситуация. Влияе също и на емоционалното състояние.

Функцията на адреналина е да: повишава въглехидратната обмяна, служи като медиатор при провеждането на нервни импулси, повишава рязко, но непродължително артериалното налягане, възбужда дихателния център, понижава тонуса на гладката мускулатура на бронхите, забавя перисталтиката, повишава нивото на кръвната захар, повишава основната обмяна. Синтетичният вариант, епинефрин, се използва в болнична обстановка, за лечение на спешни състояния като: сърдечен арест, анафилактичен шок, сърдечно-белодробна реанимация.

Синтетичната форма на адреналина, епинефрин, се използва за бързо лечение на редица усложнения като: повърхностно кървене, бронхоспазми, хипогликемия, сърдечен арест, анафилаксия и др.

В състояние на покой в организма се синтезира нормално количество адреналин, но при различни болестни състояния като например тумор на надбъбречната жлеза, може да доведе до смущения в секрецията.

При засилено производство на адреналин, най-честите симптоми са: силна бледост, пот, гръдни спазми, пристъпи на тревожност, повишеноно кръвно налягане и др. При намалена продукция се наблюдава: отпадналост, замаяност, ниско кръвно налягане, гадене и др.