Гема Фризий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гема Фризий
Reinerus Frisius Gemma, by Maarten van Heemskerck.jpg
Роден
Починал
25 май 1555 г. (46 г.)

Учил вЛувенски католически университет
Работил вЛувенски католчиески университет
Гема Фризий в Общомедия

Гема Фризий Рение (на нидерландски: Jemme Reinerszoon; 8 декември 1508 г., Докьом Фризия – 25 май 1555 г., Льовен.) е холандски математик, лекар, картограф, философ, гравьор, майстор на астрономически инструменти и педагог

Той създава един от най старите глобуси през 1536 г., усъвършенства редица инструменти на своето време, използвани в приложната математика, геодезията и навигацията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 декември 1508 г. Докьом, в бедно семейство. От млад куца. След смъртта на родителите си от 1525 г. се премества в Гронинген. Учи в католическия университет в Льовен, в чийто списък с дисциплини са астрономия и математика. През 1536 г. получава степента на доктор по медицина. Като се вземе предвид неговото ниво на неговите познания, той е оставен в медицинския факултет в Льовен, където работи до смъртта си.

Докато все още учи, той се занимава с производството на глобуси и математически инструменти. Подготвя за печат ново анотирано и допълнено издание на „Космографията“[1] от Петер Апиан, което привлича вниманието на неговите съвременниците. Качествата и точността постигана в неговите продукти, го правят широко известен на научния свят, и наред с други, бива високо оценен от Тихо Брахе.

През 1533 г. той за първи път описва метода за триангулация, който се използва в картографията и геодезията и до днес. През 1530 г. или 1533 г. той за първи път описва метода за определяне на географската дължина с помощта на точен часовник.

През 1544 г. с помощта на камера обскура Гема Фризий наблюдава слънчево затъмнение. Занимавайки се с астрономия и картография, той води научна кореспонденция с Николай Коперник. Той e един от първите поддръжници на хелиоцетричната система в света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cosmographicus liber Petri Apiani, Antwerpen, 1529, [1]. Името му бива изписано на холандски като „Jemme Reinersz“.