Генерал фон Клинкерхофен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ерик фон Клинкерхофен
герой 
от Ало, ало!
Характеристики
Псевдоним Фон Клинкерхофен
Пол мъж
Националност  Нацистка Германия
Работа генерал
Първа поява The Execution
Последна поява A Winkle in Time
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Хилари Минстър

Генерал Ерик фон Клинкерхофен е измислен герой в популярната комедийна поредица на Би Би СиАло, ало!“ (1982 – 1992). Ролята е изиграна от актьора Хилари Минстър. В българския дублаж се озвучава първоначално от Стефан Димитриев, а след това до края на сериала – от Иван Райков.

Описание на героя[редактиране | редактиране на кода]

Роля[редактиране | редактиране на кода]

Генералът притежава особена и директна роля в комедията. Той често заплашва подчинените си с екзекуция или изпращането им на руския фронт; не го интересува нито лейтенант Хуберт Грубер, нито полковник Курт фон Щрьом, нито капитан Алберто Берторели, и дори отказва да плати откуп за тях в епизода, когато са заловени от комунистическата съпротива.

По нататък Хер Флик от Гестапо го заподозрява в заговор срещу Хитлер, който обаче се оказва приготовление по случай рождения ден на фюрера[1]. Това нажежава отношенията на генерала към Флик и в епизода, когато полковникът и неговият помощник са заловени, Флик го принуждава да ги освободи[2].

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Относно личния живот на генерала се знае малко. Той обича да съблазнява жените от немската армия, както и френските селянки. Един от опитите му е съблазняването на сервитьорката Мария, с която се среща в шатото със салама, в който е скрита Грешната Мадона с големите бомби от Ван Кломп, на която лейтенантът трябва да направи копие[3]. В някои други епизоди негови подчинени са улавяни от него да флиртуват със сервитьорките от кафенето[4]. Въпреки това, в един от моментите в сериала генералът кани Грубер на парти в замъка, изтъквайки че не намира за необходимо лейтенанта да смени дрехите си (Грубер е дегизиран тогава като сержант-жена в дрехите на Хелга).

Наклоностите на генерала отново са поставени под въпрос, когато Хер Флик и Хер Фон Смолхаузен измислят нов начин да се внедрят сред персонала на „Кафе Рене“ без да събудят никакви подозрения. Те се дегизират като френски сервитьорки. Генералът не одобрява тази идея, но не отказва да останат на питие.

Генералът е роднина на германския император Кайзер Вилхелм II и е горд с това[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Ало, ало!“, „The Sausages in the Trousers“ – Надениците в панталона, 5 декември 1987 г., епизод 26 г.
  2. „Ало, ало!“, „Swiftly and with Style“ – Бързо и със стил, 11 ноември 1985 г., епизод 12.
  3. „Ало, ало!“, „Gruber Does Some Mincing“ – Грубер прави някой ..., 12 декември 1986 г., епизод 17 г.
  4. „Ало, ало!“, „The Camera in the Potato“ – Камера в картоф, 10 септември 1988 г., епизод 29.
  5. „Ало, ало!“, „Herr Flick's Revenge“ – Отмъщението на Хер Флик, 25 ноември 1985 г., епизод 14.