Георги Костов (лесовъд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Костов.

Георги Костов
български лесовъд и политик
Роден
11 април 1959 г. (65 г.)
Научна дейност
ОбластЛесовъдство
Работил вЛесотехнически университет - София

Георги Костов е български лесовъд, заместник-министър на земеделието и храните в първото и второто правителство на Бойко Борисов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1984 година завършва специалност „Инженер по горско стопанство“ в Лесотехническия университет - София, специализация „Екология и опазване на околната среда“. Постъпва на работа като асистент в университета през 1988 година.

От 1998 година Костов е доцент — преподава дисциплините „Основи на лесовъдството“, „Общо лесовъдство“, „Многофункционално стопанисване на горите“. Правил е специализации в Австрия, Холандия, Швейцария, Швеция. В периода 1999-2003 г. работи като заместник-декан на Факултета по горско стопанство в Лесотехнически университет.

Ръководител на катедра „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет (от 2003 г.). Участник в осъществяването на международни проекти, свързани с развитието на горите и националните паркове в България.

На 29 юли 2009 година е назначен за председател на Държавната агенция по горите и заместник-министър на земеделието и храните в първото правителство на Бойко Борисов.[1] През юни 2011 година е назначен и за временен председател на Селскостопанската академия.[2] Заместник-министър е и във второто правителство на Борисов.[3] По времето, когато е заместник-министър, се приема нов Закон за горите (8 март 2011).

Критики[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г., като заместник-министър на земеделието и храните, Георги Костов въвежда пластмасови пластини за маркиране на дървесината, което щяло да нанесе удар срещу горската мафия и кражбите в горите. Обявени са поръчки за милиони, като заявките с изрично писмо се подават до инженер Бистра Костова – неговата съпруга, назначена седмица след назначаването му на заместник-министърския пост в софийския офис на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград. Пластините са закупувани на завишени цени от фирма на Мартин Борисов, главен асистент на Костов в Лесотехническия университет, печелил много поръчки и на Селскостопанската академия през 2011 г., когато Костов е неин временен председател. Фирмата на Борисов е определена от комисия с председател инж. Маринковски, състудент на Г. Костов, с когото са кумове, а директор на ЮЗДП, подчинено на зам.-министъра Костов, тогава е Дамян Дамянов, на когото Маринковски е главен свидетел за оправдаването му по дело за престъпление по служба (заедно със сина му) в Пернишкия окръжен съд. Кражбите на дървесина не намаляват.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Реформирането на горския сектор е задължително условие за реалното ни приобщаване към Европа Архив на оригинала от 2016-03-06 в Wayback Machine. (Интервю с Георги Костов), сп. „Гора“, 8/2009, стр. 2
  2. Зам.-министър Георги Костов пое временно Селскостопанска академия, Investor.bg, 28 юни 2011
  3. а б Димитрова, Мариета. Едно държавно предприятие, обществени поръчки за милиони // Черна книга на правителственото разхищение в България 2019. chernakniga.bg. Посетен на 14 юни 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]