Георги Софийски Най-нови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови (на църковнославянски: С~тый Геԝ̀ргїй Софїѝскїй Новѣ̀йшїй) е един от 9-те софийски светци. Нарича се „Най-нов“ за разлика от другия мъченик Георги Софийски Нови, чиято памет се празнува на 11 февруари[1]. Образът му е изписан на общата им икона, както и на икона в столичния храм „Св. Георги Победоносец“ (Ротондата).

Георги се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. Юношата Георги се научил да чете и пише и любимо негово занимание било да чете Светото Писание. На 25 години той останал без баща. Славел се с хубост и добродетелност и отказал да приеме мохамеданската вяра, за което турците го подложили на мъчения и го обесили.

Мястото, където е заловен и убит Св. Георги Най-нови, е недалеч от болничния параклис в двора на Александровска болница, между сегашните ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“. На мястото е имало голям каменен кръст с надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“. До 1940-те от лобното място на светията до Ротондата се е провеждало литийно шествие на 26 май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Св. Георги Софийски Най-нови. // Посетен на 8 август 2016.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]