Георг Пик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георг Александер Пик
австрийски математик
Георг Пик през 1885 година
Георг Пик през 1885 година

Роден
Починал

Образование Виенски университет
Работил в Карлов университет (1881 – 1927)

Георг Александер Пик (на немски: Georg Alexander Pick) е австрийски математик, известен днес с Теоремата на Пик за определяне площта на решетъчни многоъгълници, популяризирана след смъртта му от полския математик Хуго Щайнхаус, който я включва в изданието на книгата „Mathematical Snapshots“ от 1969 година. Сред другите му известни приноси са Интерполацията на Неванлина–Пик (с финландския математик Ролф Неванлина), Лемата на Шварц–Пик (с германския математик Херман Шварц) и Теоремата на Шварц–Алфорс–Пик (с Шварц и финландеца Ларс Алфорс).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пик е роден на 10 август 1859 година в еврейско семейство[1], син на Йозефа Шлайзингер и Адолф Йозеф Пик. Умира на 26 юли 1942 в концентрационния лагер Терезиенщат край град Терезин, днешна Чехия.

Следва във Виенския университет, където защитава докторска дисертация през 1880 година под ръководството на Лео Кьонигсбергер и Емил Веир, след което е назначен за асистент на Ернст Мах в пражкия Карлов университет. През 1881 година е повишен в лектор. През 1884 година си взема сабатична година, през която работи съвместно с Феликс Клайн в Лайпцигския университет. С това изключение, остава да работи в Прага до пенсионирането си през 1927 година.

През 1911 година Пик оглавява комитет в Карловия университет, който назначава Алберт Айнщайн за ръководител на катедрата по математическа физика. Пик въвежда Айнщайн в трудовете на италианските математици Грегорио Ричи-Курбастро и Тулио Леви-Чивита в областта на абсолютното диференциално смятане, което по-късно през 1915 година помага на Айнщайн успешно да развие и формулира своята обща теория на относителността.

Пик е избран за член на Чешката академия за науки и изкуства, но след германската окупация на Прага е изключен от академията.

След пенсионирането си през 1927 година, той отново се връща в родния си град Виена. След Аншлуса, когато нацистите навлизат в Австрия на 12 март 1938 година, Пик се връща в Прага. През 1939 година нацистите нахлуват и в Чехословакия и заради еврейския му произход, Пик е изпратен в концентрационния лагер Терезиенщат на 13 юли 1942 година, където две седмици по-късно умира.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Georg Alexander Pick“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.