Герб на Германската демократична република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на ГДР
State arms of German Democratic Republic.svg
Детайли
Гербоносец ГДР
Утвърден 12 януари 1950 г.
Шлем чук и пергел
Щитодръжци ръжени класове
Други елементи Знаме на Германия
Герб на ГДР в Общомедия

Гербът на Германската демократична република представлява чук и пергел, обкръжени с ръжени класове.

Чукът символизира работническата класа, пергелът – интелигенцията, а ръжените класове – селяните. Първоначално гербът на ГДР е представлявал подобна емблема, но само с чука и ръжените класове. Интерпретацията на тези символи от източногерманските комунисти е, че ГДР е държава на работници и селяни (Arbeiter – und Bauernstaat). Същата емблема, само че обградена от венец, е използвана от Националната народна армия на ГДР, а народната полиция е използвала същия символ, само че обградена от 12 бели петолъчки.

Гербът на ГДР е приет на 26 септември 1955 година със специален закон, а на 1 октомври 1959 гербът на страната е поставен и върху знамето на Източна Германия. Гербът на Германската демократична република официално е отменен на 31 май 1990 година с решение на първия парламент на ГДР, избран чрез свободни избори.

Носенето и показването на този герб отначало се е разглеждало от Западна Германия и Западен Берлин като неконституционно и се е преследвало от полицията. С идването на власт на Вили Брант и провежданата от него Източна политика (Ostpolitik) това преследване е спряно.

Гербове през годините[редактиране | редактиране на кода]