Гиресунспор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гиресунспор
Giresunspor Kulübü
ПрозвищеÇotanaklar
Основан1967
СтадионСпортен комплекс „Чотанак“,
Гиресун, Турция
Капацитет22 028
Президент Нахид Ямак
Старши треньор Ирфан Буз
ПървенствоСуперлига Турция
2022/2316-то (изпада)
УебсайтОфициален сайт
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Чотанак

„Гиресунспор Кулюбю“ (на турски: Giresunspor Kulübü) или просто Гиресунспортурски професионален футболен клуб от град Гиресун – вилает Кония, играещ в Шампионата на Турция. Основан през 1967 г. Домашните си мачове играе на стадион в спортния комплекс „Чотанак“, с капацитет 22 000 места.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Гиресунспор“ е основан през 1925 г. Февзи и Фарук Бейлерами наричат клуба „Билалспор“. Отборът играе в жълто-сини тонове. Освен футбола, практикували са още: лека атлетика и водни видове спорт. Заради новия закон „Гиресунспор“ е бил принуден да закрие дейността си на 28 март 1941 тодина[1].

След 26 години клубът е възстановен (1967 г.). Той е обединен с „Йешилтепеспор“, „Акънгенчликспор“ и „Бешикташспор“ и приема зелено-белите цветове на първия. „Гиресунспор“ е включен във Втора лига, а четири години по-късно влиза в Първа. Сезон 1975/76 остава най-успешният в историята на клуба и до днес. Под ръководството на старши треньора Тамер Каптан „Гиресунспор“, завършва на шесто място в Първа лига. Но още в следващото първенство отборът се оказа на последно място в крайното класиране и отпада във Втора лига. Година по-късно клубът заема предпоследното място в Червената група на Втора лига и изпада в Трета лига. Оттогава „Гиресунспор“ балансира предимно между второто и третото ниво в системата на турската футболна лига[1]..

През сезон 2016/17 „Гиресунспор“ участва в плейофите на Първа лига за класиране в Суперлигата, където губи от „Ескишехирспор“ в полуфинал след два мача.

Отборът се завръща в най-високото ниво на 9 май 2021, или след 44 години след победата над „Тузласпор“ с 2:1.

Съперници[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият съпреник на „Гиресунспор“ се явява Ордуспор от съседния град Орду. Другият отбор с когото са в голяма конкуренция е „Ризеспор“. Всички тези отбори се намират на градове разположени на ерноморския бряг, затова мачовете почежду им носят названието „Черноморско дерби“[2].

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Kulübümüz Hakkında // Архивиран от оригинала на 2019-01-07. Посетен на 2023-06-11.
  2. Derbi Giresun’un!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]