Направо към съдържанието

Гиресунспор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гиресунспор
Giresunspor Kulübü
ПрозвищеÇotanaklar
Основан1967
ДържаваТурция
СтадионСпортен комплекс „Чотанак“,
Гиресун, Турция
Капацитет22 028
Президент Нахид Ямак
Старши треньор Ирфан Буз
ПървенствоСуперлига Турция
2022/2316-то (изпада)
УебсайтОфициален сайт
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Гиресунспор в Общомедия
Чотанак

„Гиресунспор Кулюбю“ (на турски: Giresunspor Kulübü) или просто Гиресунспортурски професионален футболен клуб от град Гиресун – вилает Кония, играещ в Шампионата на Турция. Основан през 1967 г. Домашните си мачове играе на стадион в спортния комплекс „Чотанак“, с капацитет 22 000 места.

„Гиресунспор“ е основан през 1925 г. Февзи и Фарук Бейлерами наричат клуба „Билалспор“. Отборът играе в жълто-сини тонове. Освен футбола, практикували са още: лека атлетика и водни видове спорт. Заради новия закон „Гиресунспор“ е бил принуден да закрие дейността си на 28 март 1941 тодина[1].

След 26 години клубът е възстановен (1967 г.). Той е обединен с „Йешилтепеспор“, „Акънгенчликспор“ и „Бешикташспор“ и приема зелено-белите цветове на първия. „Гиресунспор“ е включен във Втора лига, а четири години по-късно влиза в Първа. Сезон 1975/76 остава най-успешният в историята на клуба и до днес. Под ръководството на старши треньора Тамер Каптан „Гиресунспор“, завършва на шесто място в Първа лига. Но още в следващото първенство отборът се оказа на последно място в крайното класиране и отпада във Втора лига. Година по-късно клубът заема предпоследното място в Червената група на Втора лига и изпада в Трета лига. Оттогава „Гиресунспор“ балансира предимно между второто и третото ниво в системата на турската футболна лига[1]..

През сезон 2016/17 „Гиресунспор“ участва в плейофите на Първа лига за класиране в Суперлигата, където губи от „Ескишехирспор“ в полуфинал след два мача.

Отборът се завръща в най-високото ниво на 9 май 2021, или след 44 години след победата над „Тузласпор“ с 2:1.

Най-големият съпреник на „Гиресунспор“ се явява Ордуспор от съседния град Орду. Другият отбор с когото са в голяма конкуренция е „Ризеспор“. Всички тези отбори се намират на градове разположени на ерноморския бряг, затова мачовете почежду им носят названието „Черноморско дерби“[2].

  1. а б Kulübümüz Hakkında // Архивиран от оригинала на 2019-01-07. Посетен на 2023-06-11.
  2. Derbi Giresun’un!