Гласът на Ислямска република Иран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сградата на ГИРИ

„Гласът на Ислямска република Иран“ (на персийски: سازمان صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران, Sāzmān-e Sedā va Sima-ye Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān), съкратено ГИРИ, е държавната радио- и телевизионна компания на Ислямска република Иран.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно точка 175 от Конституцията на Иран:

„За телевизията и радиото на Ислямска република Иран се предвижда свобода на словото и разпространението на мисли и идеи при условие на съблюдаването на ислямските норми и с отчитане на интересите на страната.
Назначаването и отстраняването от длъжността председател на Организацията „Глас и образ на Ислямска република Иран“ се осъществява от лидера на страната. Контрол за дейността на тази организации се осъществява от съвет, състоящ се от представители на президента, глава на съдебната власт и Меджлиса на ислямския съвет (по двама души от всяка от властите).
Общата линия и порядък на управлението на компанията и контролът за нейната дейност се определя от закона“. [1]

До Ислямската революция държавните телевизия и радио на Иран се назовават „Национално Иранско радио и телевизия“.

Днес поста директор на ГИРИ заема Езатолла Загхами. Негови предшественици са Али Лариджани (19942004) и Мохаммад Хошеми.

Факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Включва 4 национални телевизионни канала, международен информационен канал (Press TV) и 3 спътникови телевизионни канала за чуждестранни зрители. Освен това във всяка провинция действува местен телевизионен канал. В комплекса на ГИРИ също влизат 8 национални радиостанции и световна служба.
  • Има бюра в 17 страни. Неговата световна служба води емисии на 28 езика, включително руски и английски.
  • Емисиите на руски език започват през 1947 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Голос Исламской Республики Иран“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]