Глигорие Гоговски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Глигорие Гоговски
Глигорие Гоговски
югославски политик
Роден

Образование Скопски университет
Политика
Партия Съюз на комунистите на Македония
председател на Изпълнителния съвет на СРМ (1986-1991)
председател на Изпълнителния съвет на СРМ (1986-1991)

Глигорие Търпев Гоговски (на македонска литературна норма: Глигорие Трпев Гоговски) е общественик и политик от Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 юли 1943 година в Тетово. Завършва през 1968 година Електротехническия факултет на Университета в Скопие и магистратура в Загребския университет през 1980 година. Работи като генерален директор на текстилния комбинат „Тетекс“ в Тетово. През 1968 година става член на Съюза на комунистите на Македония. В различни периоди е Председател на общинския комитет на СКМ и на общинската конференция на Социалистическия съюз на работническия народ на Македония. Делегат е на общинското събрание на Тетово и на Събранието на Републиканската самоуправляваща се общност за научни дейности. По-късно става член на ЦК на СКМ и на комисията за сътрудничество с комунистическите и работнически партии към ЦК на СКМ. Глигорие Гоговски е последният председател на Изпълнителния съвет на СРМ в периода 1986-1991 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 369. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония