Глигорие Гоговски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Глигорие Гоговски
югославски политик
Роден
6 юли 1943 г. (75 г.)
Политика
Партия Съюз на комунистите на Македония

Глигорие Търпев Гоговски (на македонска литературна норма: Глигорие Трпев Гоговски) е общественик и политик от Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 юли 1943 година в Тетово. Завършва през 1968 година Електротехническия факултет на Университета в Скопие и магистратура в Загребския университет през 1980 година. Работи като генерален директор на текстилния комбинат „Тетекс“ в Тетово. През 1968 година става член на Съюза на комунистите на Македония. В различни периоди е Председател на общинския комитет на СКМ и на общинската конференция на Социалистическия съюз на работническия народ на Македония. Делегат е на общинското събрание на Тетово и на Събранието на Републиканската самоуправляваща се общност за научни дейности. По-късно става член на ЦК на СКМ и на комисията за сътрудничество с комунистическите и работнически партии към ЦК на СКМ. Глигорие Гоговски е последният председател на Изпълнителния съвет на СРМ в периода 1986-1991 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 369.
     Портал „Македония“         Портал „Македония