Гозница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гозница
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Ловеч
Община Община Ловеч
Част от Ловеч
Площ 13 km²
Население 3215 души
247 души/km²
Основаване 1835 г.

Квартал „Гозница“ е квартал на град Ловеч, площ е най-големият жилищен квартал на града. Той се развива със своята лека и преработвателна промишленост.

География[редактиране | редактиране на кода]

Релеф и микро климат[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в западната част на Ловеч. На площ от 130 хектара, с жилищна част от около 100 хектара. Средна надморска височина 235 м. Релефа е хълмист на запад и юг и равнинен на север. В западна посока се намира връх Кулата с надморска височина 418 м. и легендарната там крепост. В югозападна посока е ридовия хълм Стената /Чукаря/. В подножието на тези хълмове е язовир „Голямата Ялия“. А от местноста Гьоловете е извора на реката Гознешка бара, която преминава през квартала и цялата северна част на Ловеч.Територията на кв. „Гозница“ попада в умерения пояс с средна степен на слънчево греене. В квартала духат предимно северозападни ветрове.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

На запад кв. „Гозница“ граничи землището на с. Радювене, на юг – с местността Бабаковец вилна зона на града. На изток е Околовръстното шосе и авто- и жп гарата. В северна посока е кв. „Продимчец“.

Население по преброяването през 1910 г. населението с околностите е 1650 постоянни жители. Към 2019 г. броя на населението кв. „Гозница“ е 3215 жители по постоянен и настоящ адрес.

История[редактиране | редактиране на кода]

Квартал „Гозница“ произлиза от едноименното село намиращо се в центъра на квартала. Селото е основано 1835 г. след реформите в собствеността в Османската империя. Земите са разпродадени на заселници от селата Владиня, Голец, Микре, Шахън-кая – Соколово и др. Най–големия бум в населението и най-богато е било до 1912 година, като в много от 70-те рода има над 5 деца и с обща численост 1650 човека Гозница се нарежда сред преуспелите села в околията. Общински център с изворче и махалите с продимчец и околните колиби населението наброява над 2200 жители.

Войните оставят много мъртви по полетата на Дойран, при завоя на река Черна, на Чаталджа, а върналите се осакатени нанасят удар на семействата, които ги гледат. На селото му трябват години да се отърси от ужаса на войната.

В следвоенните години настъпва и подем в местната промишленост основани са кооперация за млекопреработка, читалище и е разширено открито през 1890 г. училище „Св. св. Кирил и Методий“. През 1946 г. е създадено ТКЗС – с. Гозница, в което се развива овцевъдство и земеделие. След 1989 г. населението наброява повече от 8000 жители, но започва да намалява, миграцията и емиграцията обезлюдяват част от квартала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Протокол от ВК Надежда от 19.09.1999 г.,
  • Писмо от Военно Окръжие – Ловеч до кметство с. Гозница от 10.02.2019 г.
  • Удостоверение за наследници на Н.Н.Н роден 1835 г. в с.Гозница.
  • Мемориялна стъкленица съхранявана в храм „Св. Иван Рилски“ кв. Гозница.
  • Ежегоден вестник на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Ловеч.