Голена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голена
Голена, гледан от циркус Башмандра
Голена, гледан от циркус Башмандра
41.6588° с. ш. 23.4678° и. д.
Местоположение на картата на България Пирин
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2633 m

Голена е връх в северния дял на Пирин планина. Висок е 2633 метра. Изграден е от гранит. Разположен е на рид, който се отклонява от Каменишкото странично било около местността Солището в посока югоизток.

На североизток от Голена е разположен циркусът Башмандра. В тази посока склоновете на върха са скалисти и труднопроходими.

На югозапад от Голена е разположен безимен циркус, в който тече Крайната (Голенска) река – един от притоците на река Пиринска Бистрица. Склоновете на върха към Крайната река са тревисти, плавни и заоблени.

Връхната част на Голена представлява обширно затревено плато с няколко масивни каменни струпвания. На северозапад билото преминава плавно към седловината Солището – остатък от денудационна повърхнина. На североизток е разположена втора седловина, която свързва Голена със съседните чуки на Куклите. В основата на тази седловина, източно от нея, е разположено пресъхващо езеро.

На югоизток ридът, на който е разположен Голена, се разклонява на две и се снижава бързо, като крайните му части са покрити с хвойна, клек и рядка иглолистна гора.

Голена е леснодостъпен връх. Удобни изходни точки за изкачването му са хижите Пирин и Беговица. Основната пътека за върха минава през седловината при местността Солището, но е възможно да се изкачи и по склоновете на рида откъм циркус Башмандра.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пирин – речник и пътеводител, Николай Даутов, София, 2008, стр.52.
  2. „Пирин. Туристически речник“, Душков, Добри, 1972, стр. 51.