Куклите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Куклите
Връх Куклите, сниман от североизточния склон на в. Голена. Вдясно от Куклите – в. Зъбът и в. Каменица.
Връх Куклите, сниман от североизточния склон на в. Голена. Вдясно от Куклите – в. Зъбът и в. Каменица.
41.6652° с. ш. 23.471° и. д.
Местоположение на картата на България Област Благоевград
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2687 m
Изглед към характерния западен склон на Куклите. Снимка от района на Белемето. Насреща долу - Беговишкия рид

Куклите е връх в Северен Пирин, разположен на Каменишкото странично било. Висок е 2687 метра. Издига се югозападно от връх Зъбът, с който го свързва безименна седловина и северно от връх Голена. Върхът е с недостъпни скалисти западни и северозападни склонове към Беговишки циркус, в подножието им има обширно моренно поле, на места гъсто обрасло с клек. Спускащите се към циркуса Башмандра източни и югоизточни склонове са затревени и значително по-полегати. Изграден е от гранити. В северното му подножие е разположено красивото Беговишко или Кукленско езеро. В основата на върха откъм циркус Башмандра има няколко извора, които заедно с изворите около връх Зъбът дават началото на Средната (Башмандренска) река.

Най-удобен изходен пункт за изкачването на върха е хижа Беговица (Каменица) по пътеки през местността Солището или покрай Беговишкото езеро и седловината между Куклите и Зъбът. Друга удобна пътека тръгва от хижа Пирин през циркус Башмандра и отново достига до седловината между Куклите и Зъбът.[1][2]

В историографията върхът често се бърка с разположения югоизточно от него връх Кукла (1727 м), където през 1903 година в голямо сражение загива войводата Спиро Петров.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 481.
  2. Даутов, Николай. Пирин. Речник и пътеводител. София, 2008, стр.80.