Гололико какаду

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Гололико какаду
Cacatua sanguinea upright crop.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Psittaciformes Папагалоподобни
надсемейство: Cacatuoidea Какадута
семейство: Cacatuidae Какадута
подсемейство: Cacatuinae
триб: Cacatuini
род: Cacatua
подрод: Licmetis
вид: Cacatua
sanguinea
Гололико
какаду
Научно наименование
Уикивидове Cacatua sanguinea
Разпространение
Bird range little corella.png
гололико какаду в Общомедия

Гололикото какаду (Cacatua sanguinea) е вид бяло какаду, което естествено обитава Австралия и южните части на Нова Гвинея.[2]

Сред аборигените в Централна Западна Австралия съществува практиката тези птици да бъдат отглеждани като домашни любимци, както и да бъдат готвени и консумирани. Перата им традиционно се използват за украса на главите и ръцете при ритуалните церемонии и танци на аборигените.[3]

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Видът е описан за пръв път от английския орнитолог Джон Гулд през 1843 година.[1] Разпознати са четири подвида [2]:

 • C. s. sanguinea
 • C. s. normantoni
 • C. s. transfreta
 • C. s. gymnopis

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Гололикото какаду е малко бяло какаду, което на размери достига до 35 - 41 cm на дължина и 370 - 630 g на тегло, като средното тегло е 525 g.[4][5] На външен вид прилича както на Cacatua tenuirostris, така и на Cacatua pastinator, но гололикото какаду е по-малко и за разлика от двата вида има горната и долната му челюсти са с еднаква дължина. Лесно се различава от Cacatua tenuirostris по липсата на оранжева ивица на гърлото.[6] Подвидовете C. s. normantoni и C. s. normantoni са малко по-дребни от номиналния подвид.[2] Подвидът C. s. normantoni е малко по-кафеникав под крилете и опашката, както се вижда при полет.[2] Подвидът C. s. gymnopis има по-тъмно сини околоочни пръстени, по-ясно изразена е розовата област между ноздрите и очите и има жълт оттенък перата в основата на опашката.[2] Женските са малко по-леки от мъжките на тегло и по-дребни по отношение размаха на крилете, размерите на човката, дължината на задноходилните кости, дължината на опашката и диаметъра на окото. [7]

Географско разпространение и хабитат[редактиране | редактиране на кода]

Номиналният подвид C. s. sanguinea е разпространен в Северна Австралия. Подвидът C. s. normantoni обитава западните части на полуостров Кейп Йорк.[2] Подвидът C. s. transfreta е открит в Нова Гвинея.[2], а C. s. gymnopis в централните, източните и югоизточните части на Австралия.[2] Гололикото какаду е толкова разпространено, че е смятано за нещо като вредител навсякъде из Австралия, и действително може да унищожи дърветата, на които живее, обелвайки с клюна си кората на по-младите клонки.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Видът се събира на ята до няколко хиляди птици, които често включват и много розови какадута (Eolophus roseicapilla). Нощем обикновено спят на клоните на дърветата, а летят в търсене на храна рано сутрин и късно следобед. Предпочитат поляните, в които търсят семена из тревата, включително семена на селскостопански култури като пшеница и овес. Издават пронизителни крясъци.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният сезон при гололиките какадута е през август - октомври в северните части на местообитанието им и май-октомври – в южните.[6] Гнездят обикновено в дървесни хралупи, в скални процепи или термитници.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б ((en)) BirdLife International. 'Cacatua sanguinea'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 July 2012.
 2. а б в г д е ж з Mike Parr, Tony Juniper. Parrots: A Guide to Parrots of the World. A&C Black, 2010. ISBN 1-4081-3575-2, 9781408135754.
 3. Juluwarlu Aboriginal Corporation. Garruragan: Yindjibarndi Fauna. Juluwarlu Aboriginal Corporation, 2005. ISBN 1-875946-54-3. с. 9.
 4. CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (Editor). CRC Press (1992), ISBN 978-0-8493-4258-5.
 5. [1] (2011).
 6. а б в Pizzey, Graham и др. Field Guide to the Birds of Australia. Sydney, Australia, HarperCollinsPublishers, 1997. ISBN 0-207-18013-X. с. 265.
 7. Sauders, D. A.. Measurements of the Little Corella from Kununurra, WA. // {{{journal}}}. CSIRO.
 • Flegg, Jim. Birds of Australia: Photographic Field Guide Sydney: Reed New Holland, 2002. (ISBN)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Little Corella“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.