Голям Кръстец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голям Кръстец
Krastice peak.jpg
Bulgaria Plovdiv Province relief location map.jpg
42.7282° с. ш. 24.8352° и. д.
Местоположение на картата на България Област Пловдив
Общи данни
Местоположение България
Област Пловдив
Част от Калоферска планина
Стара планина
Надм. височина 2034 m
Голям Кръстец в Общомедия

Голям Кръстец е връх в Калоферска планина, централна Стара Планина. Висок е 2034 м.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Скалистият ръб Кръстците представлява внушителен каменен гребен с алпийски профил. Източно от връх Голям Купен са разположени първо връх Малък Кръстец и след него на изток връх Голям Кръстец. Представлява тесен, силно насечен ръб с различни по големина скални жандарми. Северните склонове на Кръстците са стръмни, труднодостъпни, прорязани от няколко потока даващи началото на река Дебелешница. При връх Голям Кръстец, в северна посока, се отделя непристъпният страничен рид Гребена.

По билото на Кръстците е прокарана тясна, маркирана пътека, която отчасти подсича, отчасти изкачва отделните жандарми. Маркировката е в лошо състояние и лесно може да бъде изгубена. Преминаването по ръба трябва да става много внимателно, особено в района на връх Голям Кръстец. Зимният траверс е възможен само при значителна физическа подготовка и използване на алпийска техника.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името на масива Кръстците (Голям и Малък Кръстец) е свързано отново с легендата за Крали Марко – тук са били кръстците с житото му.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Върхът се изкачва като част от зимния алпийски траверс х. Добрила – Връх Ботев. От юг Кръстците, макар и стръмни, са по-лесно достъпни. При разваляне на времето и при съществен риск е възможно аварийно слизане към м. Топалица, посока горския пояс и хижа Васил Левски.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]