Гордана Йович-Стойковска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гордана Йович-Стойковска
Гордана Јовић Стојковска
сръбска и северномакедонска писателка
Gordana Jovic Stojkovska.jpg
Родена
1961 г. (59 г.)

Образование Скопски университет
Гордана Йович-Стойковска в Общомедия

Гордана Йович-Стойковска (на сръбски: Гордана Јовић Стојковска или Gordana Jović Stojkovska; на македонска литературна норма: Гордана Јовиќ-Стојковска) е сръбска и северномакедонска писателка, преводачка и литературна критичка, твори на сръбски език и на македонска литературна норма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 22 септември 1961 година в Гърделица, тогава в Социалистическа федеративна република Югославия.[1] Завършва основно и средно образование в родния си град. Заминава за Скопие, където следва в Биологическия факултет на Скопския университет. Установява се да живее и твори в Скопие. Литературната си кариера започва в младежките си години, като публикува в юношески списания за култура в тогавашна Югославия. Издава първата си книга с поезия на македонска литературна норма със заглавие „Noctambulissmus“, която печели югославския конкурс за дебютна книга към Книжовен клуб Куманово. Печели също така и стружката награда „Млада Струга“ в 1989 година. От края на същата година ръководи като председател организацията Книжовна младеж на Македония. В периода до 2002 година чрез организацията като председател Йович-Стойкоска промотира дебютантските изяви на по-късно утвърдени млади писатели, установява контакти и сътрудничества с водещи автори от България, Кипър, Турция, Русия и поддържа непрекъснато сътрудничество с писатели от областта на бивша Югославия. В периода от 1990 до 1994 година работи в Македонската радио-телевизия като сценаристка, където реализира много детски предавания, сред които са първите детски игрални филми в Северна Македония на турски език, сред които е „Спомени“ и поредицата „Деца на Македония“. Активно се занимава с литературна критика и утвърждаване на сръбската литература в Северна Македония и обратно, като в същото време популяризира съвременната северномакедонска литература в България. Чрез програмата „Изток-Изток“ на Отворено общество Македония Йович-Стойковска организира конференции в областта на културната идентификация, в които участват всички страни от Югоизточна Европа. Участва в организирането на почти всички важни литературни събития в Скопие по това време и си сътрудничи с много списания, международни издания и други. След прекратяването на финансиранетп на организацията Книжовна младеж на Македония, Йович-Стойковса работи като писателка на свободна практика, а след това и като редактор на списания. Членка е на Дружеството на писателите на Македония и на Съюза на писателите на Сърбия.[2] От 2010 година е председателка на организацията Сръбска общност в Македония.

Авторка е на много преводи на известни романи от сръбски език на македонска лиетартурна норма и обратно.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

 • Noctambulissmus – поезия, Куманово 1988;
 • Поме|у – поезия, Студентски збор, Скопје 1990;
 • Сонкобија – раскази, Студентски збор, Скопје 1991;
 • … - роман, Култура, Скопје 1994;
 • Боја на безвремето – роман, Штрк, Скопје 1996;
 • Мостување – поема, Нушиќ, Скопје1999, превод на английски;
 • Последниот таласон – роман, Три, Скопје 2003;
 • Тајна на тринаесетиот знак – роман, Три, Скопје 2006;
 • Очи пуне чипке – роман, УСЗМ, Скопје 2008;
 • Ѕидање на сонцето - роман, 2011.
 • Речник на јужнословенска митологија, Три, Скопје 2004;
 • Српско - македонскиот речник, Слово љубве, Скопје, 2014.

Всичките ѝ романи са публикувани на сръбски език и македонска литературна норма, произведенията ѝ са преведени на няколко чужди езика и са включени в няколко антологии. За своя литературен принос Йович-Стойковска получава няколко значими награди, сред които са „Млада Струга“, Златна значка на Културно-просветната общност на Сърбия и „Всеславянско признание - Беларус“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Македонски писатели. Скопје, Друштво на писатели на Македонија, 2004. с. 246.
 2. Српски поети гостуваат во Друштвото на писатели на Македонија. // НетПрес, 2 јуни 2014 г.. Посетен на 23 март 2019 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония