Гордана Янкулоска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гордана Янкуловска)
Гордана Янкулоска
Гордана Јанкулоска
северномакедонски политик
Министър Янкуловска (вдясно) с посланичката на САЩ Джилиан Милованович
Министър Янкуловска (вдясно) с посланичката на САЩ Джилиан Милованович

Родена

Учила вСкопски университет
Политика
ПартияВМРО-ДПМНЕ
Гордана Янкулоска в Общомедия

Гордана Янкулоска (на македонска литературна норма: Гордана Јанкулоска) е северномакедонски политик, министър на вътрешните работи в правителствата на Никола Груевски през 2006–2015.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гордана Янкулоска е родена на 12 октомври 1975 година в Охрид, тогава във Федерална Югославия. През 1999 г. завършва Юридическия факултет на Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2003 г. завършва магистратура в Университета на Кент, Кентърбъри, Великобритания със специалност Международно търговско право на тема „Нормативните рискове и чуждестранните инвестиции“.

През юли 2004 г. Правният факултет при Университета на Кент ѝ дава Наградата за изключителни приноси в областта на правото.

Янкулоска е омъжена за икономиска и политик Влатко Илиевски. Говори английски език и има основни познания по албански и немски език.

Професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

  • От 1999 до 2000 работи като юрист в частния сектор.
  • От 2000 до 2002 е държавен съветник в Министерство за финансите на Република Маедония, където в същото време е и шеф на Кабинета на министъра.
  • От септември 2004 г. работи като генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ до избирането ѝ за министър за вътрешните работи.

На 27 август 2006 г. Гордана Янкуловска е назначена за министър на вътрешните работи на Република Македония.

Гордана Янкуловска е един от най-близките хора на премиера Никола Груевски и заема ключовия министерски пост във всички негови правителства, но на 12 май 2015 г., три дни след Кумановския инцидент, тя е принудена да подаде оставка като министър.[1]

Други функции[редактиране | редактиране на кода]

Янкулоска също така е председател на управителните съвети на „Национална платежна картичка А.Д.“ – Скопие и на Централния регистър; член е на управителните съвети на „Center of Excellence in Finance” – Любляна; председател на комисията за денационализация и член на Съвета по денационализация.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Михайловски министър на вътрешните работи
(26 август 2006 – 12 май 2015)
Митко Чавков