Гос Блаф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Гос Блаф от северната страна, приблизително на разстояние от 30 км.
Въздушна снимка на кратера Гос Блаф

Гос Блаф се нарича масивен кратер, обграден със скали, образуван от падането на комета върху земната пъвърхност, на територията на Австралия, близо до Ейърс Рок и град Алис Спрингс. Падналата, преди 130 000 000 години, кометата представлявала огромна маса от замръзнал въглероден диоксид, лед и прах с диаметър 600 м и при навлизането си в атмосферата, тя се превърнала буквално в огромна пещ, а сблъсъка и със Земята предизвикал изхвърлянето на отломки и прах във формата на гъба. Този облак от прах и отломки закрил слънцето и затъмнил небето над Южното пълукълбо в продължение на месеци. Ударната сила била хиляди пъти по-голяма от хвърлената над Хирошима атомна бомба през 1945 г.

Ямата, която кометата издълбала, е дълбока 800 м и има площ от 400 кв.км. В миналото кратерът е имал диаметър 20 км, но от действието на ерозията се е свил до сегашните 4 км, като е останал само централната част.

Окриването на Гос Блаф през 1873 г. се приписва на изследователя Едмънд Гос. През 1875 г. местността е изследвана и от Ърнест Джайлс.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]