Готфрид Хелнвайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Готфрид Хелнвайн
Живопис, Фотография
Готфрид Хелнвайн 
Готфрид Хелнвайн на наградите Save The World Awards 2009
Роден: 8 октомври 1948 г. (67 г.)

Готфрид Хелнвайн (роден на 8 октомври 1948 г. във Виена) е австрийско-ирландски художник и фотограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хелнвайн учи в университета за визуални изкуства във Виена. Носител е на наградата магистър-клас (шампионна училищна награда) от Университета на визуалните изкуства, също така Kardinal-König и Theodor-Körner.

Работил е като художник, докладчик, фотограф, муралист, скулптор, и монтаж на изпълнение, като използва голямо разнообразие от техники и медии.

Ранните му работи се състоят главно от хипер-реалистични акварели, изобразяващи ранени деца, както и изпълнения - често с деца - на обществени места. Хелнвайн се отнася предимно в психологически и социологическа тревожност, исторически въпроси и политически теми. В резултат на това, работата му често се смята за провокативна и противоречива.

Хелнвайн е част от виенска традицията, която датира от 18 век, на Франц Месершмидтс с гримаси и скулптури. При мего се забелязва също, общата основа на творбите с тези на Херман Нитч и Рудолф Шварцкоглер, други двама, които показват техните собствени тела в рамките на референтните наранявания, болка и смърт. Това може да види с изразителен жест в работата на Егон Шиле.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Roland Recht, 'Der Untermensch', Gottfried Helnwein, one-man show, Musée d’Art Moderne, Strasbourg, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за