Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ (Асеновград)

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Информация
Типобществена градска библиотека
МестоположениеАсеновград,
„Цар Иван Асен II“ 24
Друга информация
Уебсайтhttp://www.libasenovgrad.com
42.0072° с. ш. 24.8766° и. д.
Местоположение в Асеновград

Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград е най-голямата общодостъпна библиотека на територията на община Асеновград.

Мисията на библиотеката е да бъде посредник между информацията и потребителите. Основната ѝ функция е да събира, организира и предоставя за ползване библиотечно-библиографска информация, както и да извършва културна, образователна и социална дейност.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

От 1982 г. библиотеката функционира в специално построена за целта сграда в центъра на Асеновград. Идейният проект за строежа е изготвен от арх. Рачо Стоянов, а вътрешният облик е дело на арх. Браникова. Сградата е забележителна със своята архитектура, въздействащи пропорции и великолепен ансамбъл. Във фоайето на библиотеката се намира пано от мрамор и мозайка, изобразяващо фигурата на Паисий Хилендарски – дело на асеновградския художник проф. Иван Кирков.

Фондове[редактиране | редактиране на кода]

Библиотечните колекции включват книги на български и чужди езици, периодични издания, ноти, албуми, аудио- и видеокасети, CD, DVD и други нетрадиционни носители на информация. Общият фонд включва над 116 000 т. библиотечни документи.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ разполага с Детски отдел, Отдел „Възрастни“, Читалня, Отдел „Изкуство“, Библиотечно-информационен център, Отдел „Комплектуване, обработка и каталогизация“ , Дигитален центът , Teen-zone.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]