Гранд Бален

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гранд Бален

Карта на водосборния басейн на река Гранд Бален оцветен в жълто (в оранжево е показан част от басейна на реката, присъединен към водосборния бадейн на река Ла Гранд
Общи сведения
МестоположениеКанада (провинция Квебек)
Дължина724 km
Водосб. басейн42 700 km²
Отток680 m³/s
Начало
Мястоезерото Сент Лусон
Координати54°49′30″ с. ш. 70°32′17.16″ и. д. / 54.825° с. ш. 70.5381° и. д.
Надм. височина495 m
Устие
Мястов източната част на Хъдсъновия залив
Координати55°15′56.88″ с. ш. 77°47′17.88″ и. д. / 55.2658° с. ш. 77.7883° и. д.
Надм. височина0 m
Ширина230 m
Гранд Бален в Общомедия

Гранд Бален (Река на големите китове) (на английски: Great Whale River; на френски: Grande rivière de la Baleine) е река в източната част на Канада, северната част на провинции Квебек, вливаща се в източната част на Хъдсъновия залив. Дължината ѝ от 724 км[1] ѝ отрежда 35-о място в Канада.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Гранд Бален изтича от малкото езеро Сент Лусон (на 495 м н.в.), разположено в централната част на п-ов Лабрадор. До вливането си в голямото езеро Биенвил, реката няколко пъти сменя посоката на течението си, като протича последователно през 32 малки проточни езера. След изтичането си от Биенвил, чрез два ръкава, се насочва на запад, като преминава през множество прагове и водопади (височина до 15 – 20 м) и се влива в източната част на Хъдсъновия залив при две малки селища – Куджуарапик (ескимоско) и Вапмагустуи (индианско).

Водосборен басейн, хидроенергийни проекти, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборния басейн на реката е 42 700 km2[1], като на север граничи с водосборния басейн на река Пти Бален (вливаща се също в Хъдсъновия залив), на юг – с водосборния басейн на река Ла Гранд (вливаща се залива Джеймс), а на изток – с водосборния басейн на река Коксоак, вливаща се в залива Унгава.

В началото на 1970-те години държавната компания „Hydro-Québec“ запланува построяването на три ВЕЦ-а по реката в рамките на проекта „Залив Джеймс“. По-нататъшното планиране започва през 1986 г., носреща силна съпротива от местното население и от природозащитни организации и през 1994 г. проектът е изоставен. Осъществен е само в най-горното течение на реката, където е постраен язовир, водите на който се насочват на юг към ВЕЦ-вете построени по река Ла Гранд, като по този начин около 10% от водосборния басейн на Гранд Бален е пренасочен на юг.

Най-голям приток на Гранд Бален е река Коутс, вливаща се отдясно, на 35 км преди устието на Гранд Бален.

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишният среден дебит в устието на Гранд Бален е 680 m3/s[1]. Максималният отток на реката е през юни и юли, а минималния през февруари-март. Снежно-дъждовно подхранване. От ноември до края на април-началото на май реката замръзва.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

В устието на реката има две малки селища – ескимоското Куджуарапик и индианското Вапмагустуи и база на канадските кралски ВВС „Грейт Уайл“.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Названието на реката се появява за първи път на 25 юни 1744 г. в корабния дневник на капитаните на два кораба Томас Мичъл и Джон Лонгланд, които по поръчение на „Компанията Хъдсън Бей“, търгуваща с ценни животински кожи изследват източните брегове на Хъдсъновия залив, които я назовават „Река Грейт Уайт Уейл“ (на английски: Great White Whale River; в превод на български – „Река на големите бели китове“). Твърде е възможно името на реката да произхожда от индианското название на реката и селището в устието ѝ Вапмагустуи, което в превод означава „Река на китовете“ или „Китова река“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в atlas.nrcan.gc.ca // Архивиран от оригинала на 2008-10-14. Посетен на 2012-11-19.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Great Whale River в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​