Гранд Манан (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Изглед от източното крайбрежие на острова със селището Норт Хед

Остров Гранд Манан (на английски Grand Manan Island) е вторият по големина остров в провинция Ню Брунсуик. Площта му е 137 km²[1], която му отрежда 137-мо място сред островите на Канада. Остров Гранд Манан е най-южния канадски остров с площ над 100 км2.

Островът е разположен на границата между заливите Фънди на североизток и Мейн на югозапад, в близост до крайбрежието на щата Мейн (САЩ). От континента и остров Кампобело на северозапад островът се отделя от едноименния проток Гранд Манан с ширина 13 км, а от югоизток е прикрит от п-ов Нова Шотландия, който отстои на 50 км. Островът е най-големият от едноименния архипелаг, в който освен него влизат още островите Уайт Хед, Рос, Лонг, Оутър Ууд, Кент, Чейни, Грейт Дак, Хай Дак, Лоудак, нантакет и множество по-малки. Всички острови се намират източно от Гранд Манан.

Бреговата линия е с дължина 76 km[1]. За разлика от западното крайбрежие, което е стръмно и праволинейно и без удобни заливи, източното крайбрежие е ниско, силно разчленено с множество малки полуострови и заливи, най-голям от които е залива Лонг Айлънд на североизточното крайбрежие. Формата на острова наподобява триъгълник, като западното праволинейно крайбрежие е хипотенузата на триъгълника, а североизточното и югоизточното – неговите катети. Дължината на острова от север на юг по хипотенузата е 24,5 км, а максималната му ширина (височината на триъгълника) – 10,6 км.

Релефът е равнинен, като само отделни ниски заоблени възвишения надхвърлят височина от 50 м. Максимална височина 78 м. Част от източната половина на острова е заблатена. Има няколко къси, но пълноводни почти целогодишно реки. По крайбрежието на залива Фънди, в т.ч. и по бреговете на остров Гран Манан се наблюдават едни от най-големите в света приливи и отливи достигащи до 18 м.

Климатът на острова е мек, влажен, океански. Средната многогодишна температура на най-студения месец февруари е -4,2°С, а средната многогодишна температура на най-топлия месец юли – 17,9°С. Средната годишна температура е 7°С. Абсолютната максимална температура измерена на острова е 32,9°С, а абсолютната минимална -20,9°С. Средното количество на валежите е 860 мм, като максимума е през месец октомври – 112 мм, а минимума през март – 35 мм.

На острова четири малки селища (Норт Хед, Гранд Харбър, Сил Коув и Удуърдс Коув, разположени само по югоизточното и североизточното крайбрежие, в които през 2011 г. живеят 2 377 човека. През 2006 г. населението е било 2 460 човека. Всичките четири селища от 8 май 1995 г. са обединени в едно населено място под името Гранд Манан.

Островът е открит в началото на XVI в. най-вероятно от португалски или френски рибари, които по това време започват редовно да плават и ловуват в тези райони. Повече от 250 години островът е ничия територия, като често преминава ту в британски, ту във френски ръце. С договора от Париж от 1783 г., сложил края на Седемгодишната война принадлежността на острова отнова не е уточнена и до 1817 г., когато окончателно става британски, той се явявя конфликтна точка в отношенията между Великобритания и САЩ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гран-Манан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.