Гърбец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гърбец
Даутов връх
Даутов връх, снимка от района на Каменишки връх
Даутов връх, снимка от района на Каменишки връх
Карта
Местоположение
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2597 m
Даутовото езеро

Гърбец (до 29 юни 1942 г. Даутов връх)[1] е разположен на Главното било в Северния дял на планината Пирин. Надморската му височина е 2597 метра. Изграден е от кристалинни шисти.

Гледан от запад, юг и изток върхът има куполовидна форма. Южните и източните му склонове са полегати и тревисти. Западно от Даутов връх има вдълбан безводен и обрасъл с клек каменист безимен циркус, четвъртият по ред от връх Пирин на изток. Склонове на върха към този циркус са скалисти и много стръмни. Северно от Даутов връх е вдълбан последният, пети по ред безимен циркус в тази част на планината. Североизточната стена на върха към циркуса е почти отвесна, с височина 300 м.

Обширна, обрасла с клек трудно проходима седловина свързва Даутов връх с разположения на 1400 метра западно по Главното било Безимен връх (2595 м). При Даутов връх билото приема южно направление и до Каменишки връх то е обширно, полегато и тревисто.

Северната стена на Даутов връх, гледка от Предел

На 600 м югоизточно от Даутов връх в дълбока тревиста гънка е разположено красивото Даутово езеро. То е с непостоянен воден режим и обикновено пресъхва през есента.

Има много и различни легенди свързани с името на върха, но най-популярна е тази за чирака Мито загинал заради силният вятър, докато пренасял своята любима до върха по искане на баща и бея.[2]

През 1942 година върха е преименуван на Гърбец, но това име не се налага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 66.
  2. Пирин – речник и пътеводител, Николай Даутов, София, 2008, стр.54 – 55