Предел (седловина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Предел)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Предел.

Предел
Bulgaria location map.svg
41.8969° с. ш. 23.3169° и. д.
Предел
Предел
Тип на обекта: седловина
Данни
Надм. височина: 1140 m
държава: България
планина: Пирин и Рила
Поглед към Предела от района на връх Пирин. Насреща – Рила планина

Предел е планинска седловина (проход) в Западна България, между планините Пирин на юг и Рила на север в Община Симитли и Община Разлог, област Благоевград.

Проходът е дължина от 20 km, а надморската височина на седловината е 1140 m. Той свързва долината на река Струма на запад с Разложката котловина на изток. Започва североизточно от село Градево, при разклона за село Долно Осеново, на 531 m н.в. и се насочва се на изток-югоизток, нагоре по долината на река Еловица (ляв приток на Градевска река, от басейна на Струма). След 12,9 km достига седловината на 1140 m н.в. и започва спускане на изток по долината на река Раблево (ляв приток на река Изток, от басейна на Места). След 7,1 km западно от град Разлог слиза в най-западната част на Разложката котловина и завършва на 890 m н.в.

В района на седловината са изградени над десет почивни станции, които предлагат повече от 1000 легла. Има ски писта, наречена Кулиното, дълга 1300 м. От 1965 г. в местността се провежда фолклорния фестивал Пирин пее, в който се надпяват фолклорни групи от всички краища на страната. Предел има историческо значение с това, че тук през октомври 1878 г. е поставено началото на Кресненско-Разложкото въстание, насочено срещу Берлинския договор.

През прохода и седловината преминава участък от 20 km от второкласния Републикански път II-19 (от km 12,5 до km 32,5) СимитлиБанскоГоце ДелчевГКПП Илинден - Ексохи. Поради важното транспортно и стратегическо значение на прохода пътят през него се поддържа целогодишно за движение на МПС. Поради нарасналия туристически трафик към курорта Банско през 2005 г. пътят е основно рехабилитиран и разширен.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония