Гьорче Попангелов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гьорче Попангелов
български общественик

Роден
1881 г.
Починал

Георги (Гьорче, Гьорчо) Попангелов (изписване до 1945 година: Георги Попъ Ангеловъ) е български общественик от Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гьорче Попангелов роден в солунското село Зарово в семейството на възрожденския учител и свещеник Ангел Константинов. Брат е на Димитър Попангелов. В 1919 година емигрира със семейството си в България и се установява в Горна Джумая. Назначен е за председател на Комитета за обществена предвидливост, занимаващ се с проблемите на земеделието, търговията и прехраната.[1] Попангелов многократно е избиран за окръжен и общински съветник.

Председател е на Македонското братство „Тодор Александров“.[2]

От 1929 до 1932 година Попангелов е председател на Петричкия окръжен съвет. Грижи се за оземляването на бежанците от Вардарска и Егейска Македония, за водоснабдяването, за канализацията и за електрификацията на града. През 1934 година гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ е преместена от Горна Джумая в Дупница. Попангелов оглавява граждански комитет за връщането ѝ и пише изложение до министерството на вътрешните работи и народното здраве и гимназията е върната в Горна Джумая.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бъди преди всичко човек!, bezgranitsi.bg, 22 юни 2020.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Българската община и местното самоуправление - възрожденските традиции. Национална научна конференция, Пазарджик, 11-12 октомври 2000 г. Пазарджик, НСОРБ, 2001. с. 23.
  2. Хроника // „Независима Македония“ III (99). София, СМЕО, 27 февруари 1925. с. 3.