Гюрчу Хатун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гюрчу Хатун
съпруга на султана на Икония
Kaykhusraw II dirham.jpg
Родена
около 1227 г.
Починала
около 1286 г. (59 г.)

Религия Грузинска православна църква
Ислям
Семейство
Род Багратиони, Селджуци
Майка Русудан[1]
Гюрчу Хатун в Общомедия

Гюрчу Хатун (на грузински: გურჯი-ხათუნი; на турски: Gürcü Hatun) (1237 – 1286?) е грузинска принцеса от династията Багратиони и съпруга на Кейкушрав II, султан на селджукския Иконийски султанат.

Гюрчу Хатун е дъщеря на грузинската кралица Русудан и на селджуския принц Мухамад Мугхис уд-дин Туркан Шах, син на султан Тугрул II. Родена е с християнското име Тамара. Кралица Русудан омъжва Тамара за иконийския султан Кейкушрав II, за да осигури на Грузия мир с огромната империя на селджукските турци. В Икония Тамара е наречена Гюрчу Хатун, което означава Грузинската госпожа.

Първоначално Темара запазва християнското си изповедание, но по-късно приема исляма.

В харема на султана Гюрчу Хатун се издига до положението на любима съпруга на Кейкушрав II. Предполага се, че слънцето, което е изобразявано на иконийските монети, символизира Гурчу Хатун, докато лъвът е символ на султана. Гюрчу Хатун ражда на Кейкушрав II наследник на иконийския престол, бъдещия султан Кейкубад II.

След смъртта на Кейкушрав II през 1246 г. управлението на султаната преминава в ръцете на могъщия Первене Му'ин ал-дин Сюлейман. Новият управител се оженил за Гюрчу Хатун.

В Икония Гюрчу Хатун се прославя като покровителка на науката и изкуствата. Тя поддържа близко приятелство с ислямския суфист и поет Джалал ал-Дин Руми.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gürcü Hatun“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.