Иконийски султанат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
турските държавици в Мала Азия в 1097 г.

Иконийски султанат, Румски султанат или просто Рум е средновековна държава на селджукските турци в Мала Азия, просъществувала между 1077 и 1307 г.

След битката при Манцикерт, турските племена постепенно овладяват Анатолия. Първоначално столица на държавата е Никея, но след отвоюването на града от кръстоносците и възвръщането му на византийците, центърът на султаната се премества в Кония (Иконя), откъдето идва и наименованието Иконийски султанат. След 1243 г. се разпада на бейлици, като един от тях (най-северозападният) слага началото на османската династия и империя през 1299 г.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Иконийският султанат е образуван в резултат на завоеванията на селджукските турци в Мала Азияарабски и персийски автори – Рум, тъй като територията на Мала Азия е била дълго време римско/ромейско владение)

През 70-те години на ХІ век селджукският военачалник Сюлейман ибн Кутулмъш, природен брат на султан Малик шах I, идва на власт в Западна Анатолия. През 1075 г. той завладява ромейските градове Никея (Изник) и Никомедия (Измит). Две години по-късно се обявява за султан на независимата държава на селджуките с център в Никея.

Разширяване[редактиране | редактиране на кода]

Сюлейман е убит в Антиохия през 1086 г. от Тутушем I, владетел на селджукска Сирия, а синът му, Кълъч Арслан I е хвърлен в тъмница. След смъртта на Малик шах (1092 г.) Кълъч Арслан е освободен и веднага заема земите на баща си. Там той е победен от войските на Първия кръстоносен поход и се оттегля в южно-централна Анатолия, където установява столицата на държавата си в Икония.

Упадък[редактиране | редактиране на кода]

Нахлуването на монголите в Азия през 1242 г. бележи началото на упадъка на румите. На 26 юни 1243 г. армията на султана е победена от монголите в битката при Кьосе даг.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]