ДЕФА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
DEFA
DEFA Logo.svg
Тип държавна
Индустрия кинематография
Основаване 1910 г.
Закриване 1992 г. (приватизирана)
Седалище Потсдам,  ГДР
Продукция кинофилми
DEFA в Общомедия

Германското филмово акционерно дружество (на немски: Deutsche Film-Aktiengesellschaft), повече известно със съкращението от немски ДЕФА (DEFA), е киностудио в Германия, после в Германската демократична република, закрито и възстановено във Федерална република Германия.

Основано е през 1910 г. В студиото са снимани множество пропагандни и художествени филми по времето на Третия Райх, както и по времето на ГДР – над 700 художествени и около 160 детски.

Филмовото наследство на DEFA е достъпно и лицензирано на архивната платформа PROGRESS от 2019 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1910 г. в потсдамския район Бабелсберг е основано „Filmstudio Babelsberg“ (Киностудио Бабелсберг). През 1917 г. студиото е преобразувано в акционерно дружество и преименувано на UFA (Universum-Film Aktiengesellschaft). Киностудиото изпълнява поръчки за пропагандни филми на Райхсвера. След поражението на Германия в Първата световна война киностудиото дълго време не функционира.

През 1926 г. в Бабелсберг се построява нов снимачен павилион. Пръв притежател на кинофабриката става режисьорът Фриц Ланг. През 1930 г. в студиото е снет първият звуков филм „Синият ангел“ с Марлен Дитрих.

С идването на власт в Германия на НСДАП студиото се намира под контрола на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс и се нарежда сред центровете на киноиндустрията на Третия райх. Под контрола на новата власт в студиото се снимат преди всичко музикални комедии, а също пропагандни филми за „Новата Германия“.

DEFA се превръща във водещо киностудио на ГДР. След падането на Берлинската стена държавното финансиране на киностудиото е спряно. През 1991 г. студиото е закрито, а имотите и имуществото са обявени за приватизация. Те ка придобити от френския конгломерат CGE Compagnie Générale des Eaux (Vivendi Universal и Veolia Environnement), който възобновява дейността на киностудиото под името Studio Babelsberg GmbH, а от 2004 г. – като Studio Babelsberg AG.

През 2001 г. в киностудиото е заснет филмът „Враг пред портата“, а през следващата 2002 г. – филмът „Пианистът“ на Роман Полански. Сред известните актьори – открития на DEFA, е Гойко Митич.

В днешно време там са снимани международни блокбъстъри като Гадни копилета, Пианистът и Гранд хотел „Будапеща“, както и германски филми като Sonnenallee, Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer и Traumfabrik, като по този начин се продължава забележителната филмова традиция на това студио.[1]

През 2019 г. PROGRESS е придобита от LOOKSfilm. От 1 април 2019 г. цялото кинематографично наследство на ГДР става достъпно в целия свят и по лиценз на архивната платформа PROGRESS.film.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jana Haase: Filmdreh in Babelsberg: Die Legende von Emil und Emilia. In: Potsdamer Neueste Nachrichten. 25. Mai 2018, abgerufen am 18. Juli 2018.
  2. PROGRESS