ДЕФА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
DEFA
Тип на
компанията
държавна
Индустрия кинематография
Основана 1910 г.
Закрита 1992 г. (приватизирана)
Седалище Потсдам, Флаг на ГДР ГДР
Продукция кинофилми
DEFA в Общомедия

DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaft) (ДЕФА) е водещо киностудио в Германия и ГДР. Основано е през 1910 г. В студиото са снимани множество пропагандни и художествени филми по времето на Третия Райх и на ГДР – над 700 художествени и около 160 детски.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1910 г. в потсдамския район Бабелсберг е основано „Filmstudio Babelsberg“ (Киностудия Бабелсберг). През 1917 г. студията е преобразувана в акционерно дружество и преименувана на UFA (Universum-Film Aktiengesellschaft). Киностудията изпълнява поръчки за пропагандни филми на Райхсвера. След поражението на Германия в Първата световна война киностудията дълго време не функционира.

През 1926 г. в Бабелсберг се построява нов снимачен павилион. Пръв притежател на кинофабриката става режисьорът Фриц Ланг. През 1930 г. в студиото е снет първият звуков филм с Марлен Дитрих„Синият ангел“.

С идването на власт в Германия на НСДАП студията се намира под контрола на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс и става един от центровете на киноиндустрията на Третия райх. Под контрола на новата власт в студиото се снимат, преди всичко, музикални комедии, а също пропагандни филми за „новата Германия“.

В ГДР DEFA се превръща във водещо киностудио на държавата. След падането на Берлинската стена държавното финансиране на киностудията е спряно, и през 1991 г. студията е закрита, а имуществото обявено за приватизация. След приватизацията имуществото е придобито от френския концерн „Vivendi SA“, който възобновява дейността на киностудията под старото име UFA.

През 2001 г. от киностудията е заснет филмът „Враг пред портата“, а на следващата 2002 г. – филмът на Роман ПоланскиПианистът“. Сред известните актьори-открития на DEFA е Гойко Митич.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ДЕФА“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.