Далекоизточен федерален университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Далекоизточен федерален университет
Дальневосточный федеральный университет
Кампусът на ДИФУ
Кампусът на ДИФУ
ДевизДвижение к успеху
Основан1899 г.
Закритняма
Видфедерален университет
РекторНикита Анисимов
Преподаватели1598
Студенти41 000
МестоположениеВладивосток,  Русия
Сайтwww.dvfu.ru
Карта
Далекоизточен федерален университет в Общомедия

Далекоизточният федерален университет (на руски: Дальневосточный федеральный университет), съкр. ДИФУ (ДВФУ), е висше училище в гр. Владивосток, Приморски край, Русия.

В него се обучават повече от 24 хиляди студенти заедно с още около 500 аспиранти. Общото количество на студентите, аспирантите, докторантите и учещите в други форми на обучение е над 41 хиляди. В университета работят 1598 преподаватели, от които доктори и кандидати на науката са 1058 души.

Делът на завършилите в общото количество ориенталисти в Далечния изток е повече от 90%, в Далекоизточното отделение на РАН – повече от 40%. ДИФУ е единственият руски университет, получил акредитация от японското правителство да провежда изпит за сертификат по японски език и разполагащ с филиал на територията на Япония. Университетът започва историята си като Източен институт през 1899 г. – пъrвото висше учебно заведение в Далечния изток.

В руската рейтингова система на университетите ДИФУ заема 25-о място през 2014.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сводный рейтинг выборки университетов России // Национальный рейтинг университетов. Архивиран от оригинала на 2015-07-10. Посетен на 13 септември 2015. (на руски)