Дамиан Молокайски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дамиан Молокайски
фламандски духовник
Дамиан Молокайски 
Роден: 3 януари 1840 г.
Починал: 15 април 1889 г. (49 г.)

Дамиан Молокайски (на нидерландски: Damiaan van Molokai), роден Йозеф Де Вьостер, е фламандски духовник и мисионер от католическата Конгрегация на Светите сърца. Той става известен със своята служба в колония за прокажени на остров Молокаи в Кралство Хаваи.[1]

След шестнадесет години на грижи за материалните, духовните и емоционалните нужди на жителите на колонията, той се заразява и умира от проказа. Католическата църква го смята за мъченик на благотворителността и на 11 октомври 2009 година го канонизира като светец, чийто празник се отбелязва на 10 май.[2][3]

Наричан в католически източници „Апостол на прокажените“, Дамиан Молокайски е почитан също от Англиканската църква и някои други християнски деноминации като покровител на прокажените и отхвърлените от обществото. Той е и покровител на католическия диоцез на Хонолулу, като католиците в Хавай отбелязват и Деня на отец Дамиан на 15 април.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Tayman, John. The Colony: The Harrowing True Story of the Exiles of Molokai. New York, Simon and Schuster, 2007. ISBN 9780743233019.
  2. ((en))  ‘Apostle of the Lepers,’ Spanish mystic among 10 to be canonized. // Catholic News Agency. www.catholicnewsagency.com. Посетен на 21 юли 2010.
  3. ((en))  Pope Proclaims Five New Saints. // Radio Vaticana. Посетен на 21 юли 2010.