Дамиан Молокайски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дамиан Молокайски
фламандски духовник

Роден
Починал
Погребан САЩ

Религия Католическа църква
Подпис Father Damien's signature 1880.svg
Дамиан Молокайски в Общомедия

Дамиан Молокайски (на нидерландски: Damiaan van Molokai), роден Йозеф Де Вьостер, е фламандски духовник и мисионер от католическата Конгрегация на Светите сърца. Той става известен със своята служба в колония за прокажени на остров Молокаи в Кралство Хаваи.[1]

След шестнадесет години на грижи за материалните, духовните и емоционалните нужди на жителите на колонията, той се заразява и умира от проказа. Католическата църква го смята за мъченик на благотворителността и на 11 октомври 2009 година го канонизира като светец, чийто празник се отбелязва на 10 май.[2][3]

Наричан в католически източници „Апостол на прокажените“, Дамиан Молокайски е почитан също от Англиканската църква и някои други християнски деноминации като покровител на прокажените и отхвърлените от обществото. Той е и покровител на католическия диоцез на Хонолулу, като католиците в Хавай отбелязват и Деня на отец Дамиан на 15 април.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tayman, John. The Colony: The Harrowing True Story of the Exiles of Molokai. New York, Simon and Schuster, 2007. ISBN 9780743233019. (на английски)
  2. ‘Apostle of the Lepers,’ Spanish mystic among 10 to be canonized. // Catholic News Agency. www.catholicnewsagency.com. Посетен на 21 юли 2010. (на английски)
  3. Pope Proclaims Five New Saints. // Radio Vaticana. Посетен на 21 юли 2010. (на английски)