Англиканство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Англиканска църква)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за течението в християнството. За църквата вижте Църква на Англия.

Англиканството е част от християнството, обединяващо църкви с исторически връзка с Църквата на Англия или с подобна структура и вярвания.[1] Думата англиканска произхожда от ecclesia anglicana, израз на средновековен латински, който означава „английска църква“ и датира поне от 1246 г. Привържениците на англиканизма се наричат англикани и голяма част от тях принадлежат към църкви, които са част от световното Англиканско съобщество.[2] Англиканството богословски стои между римокатолицизма и протестантството.

Ричард Хуукър (1554–1600), една от най-влиятелните фигури в оформянето на англиканската теология и собствена идентичност

Англиканството става държавната религия в Англия през XVI век. Тази промяна датира от управлението на Хенри VIII. Кралят влиза в спор с папа Климент VII, защото не успява да получи от него разтрогването на брака си с Катерина Арагонска през 1534 г. Тогава той решава да застане начело на английската църква и да я отдели от Ватикана.

Неговият наследник крал Едуард VI потвърждава това разцепление.

Католичката кралица Мария I Тюдор иска да унищожи делото на двамата си предшественици, но пролятата от нея кръв допринася само за по-голямата неприязън към католицизма.

Ето защо кралица Елизабет I с голяма лекота успява да получи одобрението на Тридесет и двата члена на „Веруюто“ на англиканската църква през 1562 г.

Юридически англиканството става държавна и отделна от католицизма религия с акта на английския парламент от 16 януари 1581 г.

Особеност на тази църква е, че англиканите възприемат някои протестантски вярвания, но запазват много сходни точки с католичеството, особено йерархията. В англиканската църква причастието се приема по един и същ начин, както от обикновените вярващи, така и от пасторите.

През 2015 г. Англиканската църква ръкоположи първата жена-епископ (Либи Лейн) в историята си[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) What it means to be an Anglican. // Church of England. Посетен на 16 March 2009.
  2. ((en)) The Anglican Communion official website – homepage. // Архив на оригинала от 19 March 2009. Посетен на 16 March 2009.
  3. Либи Лейн стана първата жена-епископ в историята на Англиканската църква. // Православие.бг, 27.1.2015. Посетен на 5.2.2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]