Християнска деноминация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
Християнство
Christianity

Иисус Христос

Непорочно зачатие · Разпятие
Възкресение · Христология

Библията

Стар завет · Нов завет
Десетте Божи заповеди (Декалог)
Боговдъхновение · Херменевтика
Канон на Библията · Апокриф
Септуагинта · Преводи на Библията

Християнска теология

Светата Троица · (Отец · Син · Дух)
Сътворение · Грях · Изповед
Вяра · Опрощение · Освещение
Кръщение · Спасение
Божие царство · Евангелие · Църква
Апологетика · Теозис
Арминианизъм · Ресторационизъм
Фундаментално християнство

История и традиции

Апостоли · Мария · Павел · Петър
Християнството в дати
Отци · Константин I
Икуменически съвети
Иконоборство
Великата схизма
Кръстоносни походи
Реформацията

Култура и ритуали

Изкуство · Музика
Икуменизъм · Критицизъм
Проповед · Молитва
Литургия · Литургичен календар
Християнски символизъм

Деноминации

Западни
Адвентизъм · Анабаптизъм
Англиканизъм · Баптизъм
Евангелизъм · Калвинизъм
Лутеранство · Методизъм
Петдесятничество
Протестантство · Римокатолицизъм


Източни
Източно православие
Нехалкедонски църкви
Асирийска църква
Източнокатолически църкви


Нетринитарни църкви · Движения

Личности

Атанасий · Аврелий Августин
Анселм · Григорий Палама
Ириней · Дионисий Ареопагит
Тома Аквински
Уесли · Джон Уиклиф
Мартин Лутер · Жан Калвин
Кери · Барт · Греъм
Вартоломей I · Франциск

Християнска деноминация е идентифируемо религиозно тяло под общо име, структура и доктрина в рамките на Християнството. В ортодоксалната традиция църквите са разграничавани по етнически и лингвистични (на база на езика) линии в отделни църкви и традиции.

Технически различните деления между една група и друга се дефинират от доктрината и църковната власт. Въпроси като природата на Исус, правото на апостолското приемство, есхатологията и папския принципат разграничават една деноминация от друга.

Основни клонове са Православие, Римокатолицизъм, Нехалкедонски (Древноизточни) църкви, Англиканство и Протестантство. Всеки от тях има свои значими подразделения, например протестантските подразделения не поддържат обща теология или общо ръководство и по тази причина се приема, че са доста по-различни помежду си от други подразделения, така че отделните видове Протестанство често биват възприемани и като съвсем отделни деноминации.

Деноминационализъм е идеологията, според която някои или изобщо християнските групи са в някакъв смисъл варианти на едно и също нещо, независимо от отличителните им „етикети“. Това обаче не е възприето от всички църкви, например може да има неприемане на теологичните учения (такова има между Римокатолицизма и Източното Православие), някои групи могат да виждат други като апостатични или еретични и следователно нелегитимни версии на Християнството.

Католическата църква е най-голямата деноминация с над 1,1 млрд. члена, повече от половината християни по целия свят, която я прави най-голямата деноминация за която и да е религия в целия свят (макар че църквата не се възприема като деноминация, но като изначалната пред-деноминационна църква) [1] Протестантството като деноминация обхваща около 38–39% от Християните по света, и заедно с Католици, Протестанти и Англиканите и други близо-свързани деноминации формират Западно Християнство. Източно-православна църква, Ориенталските ортодоксални църкви и Асирийска източна църква са смятани за Източно християнски деноминации. Западното Християнство доминира основно в Западна Европа и нейните бивши колонии, а Източното – в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Christian denomination“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.