Ириней Лионски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
свети Ириней
Εἰρηναῖος Λουγδούνου
Отец на Църквата

Роден
около 130 г.
Починал
около 202 г. (72 г.)
свети Ириней в Общомедия

Ириней Лионски е един от църковните отци и епископ в Lugdunum, Галия (днешен Лион). Бива почитан като светец и се счита за първия систематичен теолог. Автор е на известното съчинение „Adversus Haereses“ („Срещу ересите“), с което се е борил срещу гностиците. Той изпълва със съдържание понятието regula fidei (кратко обобщение на раннохристиянското кредо).

Исторически бележки[редактиране | редактиране на кода]

Говори се, че на младини бил почитател на Поликарп, а последният бил ученик на ап. Йоан. Макар че Ириней получил образование на Изток, все пак принадлежал на Запада. Както почти всички писатели от I и II век, така и Ириней владеел гръцкия език.

Теология[редактиране | редактиране на кода]

Ириней щателно проучвал фалшивите учения. В своите съчинения аргументирано изтъквал, че както Старият завет, така и Новият завет са категорично против гностиците.

Ириней виждал „в единството на християнското вероизповедание“ най-мощното оръжие против ересите. Многократно наричал своето верую „правило на истината“. Смисълът на това верую бил един Бог-Отец всемогъщ, един Христос-Син Божи, въплътен в плът за наше спасение, и Светият Дух, Който чрез пророците възвестявал Божиите намерения: безгреховно зачатие, страдание, възкресение, възнесение на любимия Иисус Христос, нашия Господ, и Неговото второ идване, за да възкреси в тяло човешкия род. Църквата притежава само една душа, както светът имал само едно слънце.

Според Ириней авторитетът на християнската вяра се основавал на Словото Христово, а последното се съдържа в Библията, обяснено е в писанията на апостолите и е предавано чрез църквата, чиято йерархия започва от основаната от двамата славни апостоли – Петър и Павел – църква на Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • М. Голубич, История на християнската църква: от I до XX век. Изд. Нов Живот, София 1999 г.