Ефрем Сирин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ефрем Сирин
Ephrem the Syrian (mosaic in Nea Moni).jpg
Роденок. 306
Починал9 юни 373
Едеса, Осроене,
Римска империя
Почитан вПравославната,
Католическата,
Англиканската църква
Празник28 януари (православие)
10 юни (католицизъм)
ПокровителствоДуховни директори и духовни водачи
Ефрем Сирин в Общомедия

Ефрем Сирин известен и като Ефрем Сириец (ок. 306-373 г.) е сирийски дякон, химнописец и богослов, християнски светец, един от църковните отци и учители на Църквата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в християнско семейство, в град Нисибис (Nisibis, днес Nusaybin), на територията на днешна Турция, до границата със Сирия. Получава кръщение като младеж, по-къcно става монах и бива ръкополжен за дякон. Започва да пише коментари върху Библията и да композира химни. Сред множеството разпространени тогава ереси – арианска, манихейска, марционистка (която отхвърляла Стария Завет), вардесанитска и много други гностически секти, всяка от които твърдяла, че тя e единствената истинска църква, Ефрем композира множество химни, защитаващи Никейското богословие. Основава училището на Нисибис, което векове по-късно става основен център за обучение на Източната църква. През 359 г. Персите завземат град Нисибис и изселват цялото християнско население на града. Ефрем първо отива в Диарбекир, а след това – в град Едеса в Месопотамия (Edessa, днес Şanlıurfa). Там Ефрем се посвещава на служение на новото си паство, и продължава да се занимава с преподаване в училището на Едеса. Умира през 373 г., след като се заразява с чума, докато служи и се грижи за заразените с чума.

Сред творбите му са над 400 химни, разделени на групи – срещу ересите, за вярата, за рая, за девството и др.

Почитан от Римокатолическата, Православната, Англиканската, Шотландската Епископална църкви, Църквата на Уелс, и мн. други.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]