Ефрем Сирин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ефрем Сирин
Ephrem the Syrian (mosaic in Nea Moni).jpg
Роден ок. 306
Починал 9 юни 373
Едеса, Осроене,
Римска империя
Почитан в Православната,
Католическата,
Англиканската църква
Празник 28 януари (православие)
10 юни (католицизъм)
Покровителство Духовни директори и духовни водачи
Ефрем Сирин в Общомедия

Ефрем Сирин известен и като Ефрем Сириец (ок. 306-373 г.) е сирийски дякон, химнописец и богослов, християнски светец, един от църковните отци и учители на Църквата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в християнско семейство, в град Нисибис (Nisibis, днес Nusaybin), на територията на днешна Турция, до границата със Сирия. Получава кръщение като младеж, по-къcно става монах и бива ръкополжен за дякон. Започва да пише коментари върху Библията и да композира химни. Сред множеството разпространени тогава ереси – арианска, манихейска, марционистка (която отхвърляла Стария Завет), вардесанитска и много други гностически секти, всяка от които твърдяла, че тя e единствената истинска църква, Ефрем композира множество химни, защитаващи Никейското богословие. Основава училището на Нисибис, което векове по-късно става основен център за обучение на Източната църква. През 359 г. Персите завземат град Нисибис и изселват цялото християнско население на града. Ефрем първо отива в Диарбекир, а след това – в град Едеса в Месопотамия (Edessa, днес Şanlıurfa). Там Ефрем се посвещава на служение на новото си паство, и продължава да се занимава с преподаване в училището на Едеса. Умира през 373 г., след като се заразява с чума, докато служи и се грижи за заразените с чума.

Сред творбите му са над 400 химни, разделени на групи – срещу ересите, за вярата, за рая, за девството и др.

Почитан от Римокатолическата, Православната, Англиканската, Шотландската Епископална църкви, Църквата на Уелс, и мн. други.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]