Даниил Похитонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Даниил Похитонов
руски офицер
Роден: 6 декември 1824 г.
Херсонска губерния, Русия
Починал: 17 септември 1889 г. (64 г.)

Даниил Данииловеч Похитонов е руски офицер, генерал-лейтенант, участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 декември 1824 г. в Херсонска губерния, Украйна в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършна 1-ви Кадетски корпус. Прозведен е във военно звание прапоршчик с назначение в 13-та Артилерийска бригада (1843). Участва в Унгарската кампания (1848 – 1849) и Кавказката война. Служи като командир на 5-та батарея от 9-та Артилерийска бригада (1861), командир на 5-та Артилерийска бригада. Повишен е във военно звание генерал-майор от 187 г.).

Руско-турска война (1877 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

При обявяване на войната е командир на 5-та Артилерийска бригада от състава на 9-ти Армейски корпус (генерал-лейтенант Николай Криденер). Отличава се при превземането на Никопол. Награден е с Орден „Свети Георги“ IV ст. В състава на Западния отряд се бие храбро при обсадата на Плевен. Участва в овладяването на Арабаконашкия проход по време на зимното преминаване на Стара планина от Западния отряд (на ген. Йосиф Гурко). Награден е със Златно оръжие „За храброст“ (1878), Орден „Свети Станислав“ I ст. и Орден „Света Ана“ I ст.(1879).

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Продължава службата в Руската армия. Началник на артилерията на 2-ри Кавказки корпус (1879) и Гренадерския корпус (1881). Повишен във военно звание генерал-лейтенант от 1885 г. Излиза в запаса по здравословни причини през 1888 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Список генералам по старшинству“ – 1886 г.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Похитонов, Даниил Даниилович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.